Presedintele Camerei Reprezentantilor ordona lansarea unei anchete privind situatia Wall Street

Data publicarii: 17-09-2008 | International

Presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi a ordonat o investigatie rapida si ampla a Wall Street si va cere mai multor oficiali din administratia Bush si lideri din sectorul finantelor sa depuna marturie, au declarat surse din Congres, citate de site-ul specializat Politico.

Democratii din camera inferioara a Congresului intentioneaza sa verifice rolul administratiei in criza declansata in weekend. De partea cealalta, republicanii au acuzat democratii ca incearca sa ii invinuiasca pe nedrept pentru aceasta situatie si sa organizeze o serie de "procese de parada", dar au admis ca unii oficiali importanti vor coopera la investigatie.

Audierile vor avea loc in urmatoarele saptamani, au declarat oficialii. Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, care merge des la Capitol Hill, va depunde marturie. In plus, presedintele Comisiei pentru supraveghere si reforma guvernamentala a Camerei Reprezentantilor, Henry Waxman, l-a invitat pe Richard Fuld, directorul bancii Lehman Brothers, care s-a declarat falimentara, in Congres in 25 septembrie.

"Audierea va examina greselile si excesele financiare care au dus la decizia de luni a Lehman Brothers sa dea faliment", a scris Waxman. "Comisia va analiza si impactul falimentului Lehman Brothers asupra pietelor financiare si economiei Statelor Unite", a adaugat el.

La randul sau, democratul Barney Frank, presedintele Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentantilor, urma sa convoace miercuri o audiere a mai multor economisti, pentru a "incepe un dialog privind directia in care se indreapta pietele de capital", a declarat o sursa apropiata dosarului. Frank va examina "ce s-a intamplat in weekend cu Trezoreria si cu Rezerva Federala" si va analiza cat de grav este impactul asupra "pietelor de capital" si ce masuri ar putea fi luate.

"Pietele nu se corecteaza singure", a subliniat oficialul. "Daca vor continua in urmatoarele luni va exista un raspuns federal?", a adaugat el.

Atat Waxman, cat si Frank actioneaza la cererea lui Pelosi, care le-a cerut sa stabileasca ce s-a intamplat, potrivit unor membri ai Congresului.

Nancy Pelosi a declara marti, pentru MSNBC ca se asteapta la o "restructurare" a gigantilor Fannie Mae si Freddie Mac "in cursul urmatoarei legislaturi", si al mandatului viitorului presedinte. "Sunt organizatii cvasiguvernamentale, sunt organizatii cvasineguvernamentale? Ar trebui sa fie doar societati private pe actiuni? Trebuie sa examinam acest aspecte. Si le-am cerut presedintilor Frank si Waxman sa examineze situatia", a adaugat ea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: