Pilonul II - CSSPP vrea sa permita administratorilor sa gestioneze cel mult trei fonduri

Data publicarii: 16-10-2008 | Finante-Banci

Arbitrul pensiilor private vrea sa permita administratorilor de pe piata pensiilor obligatorii, in urmatorii ani, sa gestioneze pana la trei fonduri, cu grade diferite de risc, astfel incat participantii sa se poata transfera la un fond conservator odata cu inaintarea in varsta, a spus seful CSSPP.

Legislatia actuala de pe piata pensiilor obligatorii (pilon II) nu permite ca un administrator sa gestioneze mai mult de un fond de pensii.

"Sistemul multifond poate ajuta participantii in situatii dificile, cum este cea actuala", a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea, referindu-se la criza internationala.

El a mentionat ca, in functie de conjunctura pietei sau de varsta, participantii se pot transfera, fara niciun cost, de la un fond cu un grad ridicat de risc la unul conservator, gestionate de acelasi administrator.

Sistemul multifond prevede ca un administrator de pe pilonul II sa poata gestiona doua sau cel mult trei fonduri si, pe masura ce inainteaza in varsta, sa migreze de la un fond cu grad de risc ridicat la un fond cu grad de risc scazut.

"Cred ca sistemul multifond este un mod de protectie. Este o experienta si a altor tari precum Ungaria, care urmeaza sa introduca sistemul multifond la pensiile private", a spus Oancea, care a adaugat ca aceasta initiativa a fost deja adoptata de Bulgaria.

"Sunt participanti care doresc ca ultimii zece ani inainte de a iesi la pensie sa ii prinda intr-un fond de pensii conservator pentru a-si proteja contributiile", a explicat Oancea.

"Cei care mai au in fata 20-30 ani de contributii pot alege sa intre intr-un fond de pensii cu risc ridicat, perioada in care pot inregistra acumulari mai mari, dar si perioade de recesiune", a mai spus Oancea.

El a adaugat ca, in acest interval, are timp sa isi recupereze eventualele pierderi.

De asemenea, Comisia  urmeaza sa propuna o crestere a mai accelerata procentului din contributii care intra pe pilonul II, cu 1%, fata de 0,5% in prezent.

Potrivit legislatiei actuale, in primul an de activitate a pietei pensiilor private obligatorii, 2% din contributia totala ajunge la fondurile de pe pilonul II, urmand ca in fiecare an aceasta sa creasca cu 0,5%.

Odata cu marirea procentului anual de crestere la 1%, se va ajunge la o contributie de 6% in numai patru ani si nu in opt, cum se prevede in prezent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: