Depozitele sub 20.000 euro insumeaza trei sferturi din valoarea economiilor depuse la BCR

Data publicarii: 16-10-2008 | Finante-Banci

Aproximativ 90% din depozitele atrase de Banca Comerciala Romana (BCR) au o valoare sub 20.000 de euro si insumeaza 75% din valoarea economisirilor atrase de banca, a declarat directorul Directiei de Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), Sorin Mititelu.

Marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca 0,8% din depozitele din Romania insumeaza 40% din volumul economisirii, ceea ce denota o anumita polarizare, in conditiile in care restul de 99,2% din depozitele romanilor sunt mai mici de 20.000 euro.

BCR a lansat miercuri un produs de economisire si investitie, Gold, de tipul unui depozit structurat cu optiuni, pentru care dobanda este corelata cu evolutia pretului aurului pe piata din Londra.

Mititelu a precizat ca noul produs de economisire a fost lansat in contextul actual de incertitudine din piata si ca "intr-o piata stabila un astfel de produs nu ar avea aceeasi cautare".

De asemenea, el a mai spus ca tendinta actuala a pietei bancare este de indreptare dinspre creditare inspre economisire.

BCR a mai lansat la inceputul lunii septembrie depozitul Dual Currency, cu componenta in lei si euro.

Cele doua tipuri de depozite, si Dual Currency, atrag doua tipuri de clienti, a mai spus Mititelu, "o prima categorie care depune sume de ordinul sutelor de mii de euro si o a doua categorie care depune sume considerabil mai mici, intre 10-20.000 de euro si care pastreaza practic functionarea produsului".

Lansarea noului produs cu depozitul Gold a fost justificata de interesul clientilor pentru cumpararea de aur, "considerat in perioade de incertitudine pe plan financiar un safe haven (refugiu, n.r.)", in opinia lui Mititelu.

Reprezentantii bancii au mai precizat ca lansarea noului produs tine si de strategia adoptata de BCR de a diversifica gama de produse disponibile, dar si de contextul actual.

"De altfel, BCR a inceput sa cumpere cu trei ani in urma aur si a deschis in acest scop sase puncte de cumparare. Pana in prezent, BCR a cumparat peste o tona de aur si are aproximativ 200 kilograme aur, dupa ce a si vandut din cantitatea acumulata, in general investitorilor institutionali", a declarat Eugen Carstea, director executiv al Directiei Piete Financiare din cadrul BCR.

Mititelu a mai precizat ca BCR pregateste noi produse pe partea de economisire, pe care le va lansa in perioada urmatoare, insa nu a dat detalii despre structura acestora.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: