In curand becurile ar putea aduce nu doar lumina, ci si internet

Data publicarii: 16-10-2008 | IT&C

Becurile ar putea da in curand mai mult decat simpla lumina, ele vor aduce cu ele, totodata semnal wireless pentru internet sau telefon prin intermediul undelor infrarosii. Telecomenzile deja folosesc lumina infrarosie pentru a transmite semnalul televizorului sau altor aparate din casa.

"Putem furniza semnal pentru internet oriunde exista o retea electrica" spune Thomas Little, specialist in tehnologie IT la Boston University. Acest lucru nu se va realiza cu un bec obisnuit, ci cu un LED asemanator cu cele folosite in telecomenzi. Ele prezinta in plus o serie de alte avantaje: consuma mai putin curent si sunt mai rezistente.

Folosirea luminii in comunicatii nu este ceva cu totul nou. Romanii faceau focuri uriase pentru a putea comunica cu cetatile izolate. De asemenea, asa numitele Faruri din porturi tineau vasele la distanta de tarm.

Cea mai comuna tehnologie wireless in zilele noastre sunt frecventele radio, de care se folosesc atat broadcasterii, cat si operatorii de interent sau telefonie mobila. "Eterul a devenit atat de aglomerat incat daca ar exista un instrument fictiv de ascultare a undelor s-ar constata ca este cel mai galagios mediu", spune Little. In plus, pot aparea nenumarate inconveniente date de multitudinea undelor, precum incetinirea vitezei sau interferarea lor. 

Tehnologia propusa de cei de la Boston University rezolva problema aglomerarii. Semanlul vine direct la utilizator prin reteaua de energie. Informatia trebuie mai intai transmisa de un router prin reteaua electrica catre un bec pe baza de led sau laser. Led-ul apoi transmite datele printr-o unda luminoasa imposibil de detectat de ochiul uman.

Un avantaj suplimentar este dat de securitatea datelor. Lumina nu poate trece prin pereti precum undele radio. Astfel, nu trebuie sa iti mai faci griji ca semnalul de la router-ul tau wireless ar putea fi captat de vecini.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: