Criza care a ingenuncheat planeta, vazuta de romanii de pe Wall Street

Data publicarii: 16-10-2008 | Afaceri

Caderea Wall Street-ului, artera principala prin care curg banii in economia mondiala via SUA, a lasat pe drumuri sute de mii de experti financiari, de la contabili la brokeri sau directori de banci, noteaza Gandul. Efectele crizei, pe care noi le vedem acum in instabilitatea leului, a bursei sau in cresterea dobanzilor la credite, sunt insa vazute prin lentila distantei unui ocean. Toni Iordache si Christina Iancu, doi romani care au fost martori, la fata locului, pe Wall Street, la prabusirea celui mai mare sistem financiar din lume, ne ofera imaginea vie a fenomenului numit mai nou "sfarsitul hipercapitalismului".

"Am intors riscul acela si l-am vandut de atatea ori incat nici nu mai stiam la cine e", isi aminteste Iancu, citata de revista Business Magazin. "A fost un fel de efect de domino. A pornit de la Joe care nu si-a platit ipoteca, mi-a afectat portofoliul de titluri, care a fost retrogradat, iar de aici riscul s-a dus in bilantul bancilor", a adaugat ea. Dupa cum spune Christina Iancu, instrumentele financiare care erau folosite pe Wall Street erau atat de complexe incat nici cei care aveau grija de ele nu le intelegeau 100%.

Criza a fost cauzata de implicarea marilor banci americane si, dupa cum s-a dovedit ulterior, si a celor europene sau asiatice, pe o piata cu produse bancare "toxice", cu un grad foarte ridicat de risc. Pe scurt, criza din SUA a fost definita de multi drept pasarea responsabilitatii unui credit prost, cu sanse mici de a fi platit, dintr-o parte in alta.

Toni Iordache, 41 de ani, fost olimpic de matematica si absolvent de Politehnica in 1987, a visat sa ajunga pe Wall Street si, odata ajuns acolo, in 1998, a trecut rapid prin cele mai importante institutii, de la gigantul Citigroup la Morgan Stanley. "Cel mai mic deal pe care l-am facut vreodata a fost de 600 de milioane de dolari, iar cel mai mare, de 1,2 miliarde de dolari", isi aminteste el. Cum descrie el criza? "Daca ne dispar 1.000 de miliarde, cate active ne dispar? De 10 ori mai multe.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: