Steven van Groningen: Nicio banca romaneasca nu are expunere directa la criza financiara internationala

Data publicarii: 16-10-2008 | Finante-Banci

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, si directorul general adjunct Millennium Bank, Dan Sandu, au declarat ca bancile din Romania sunt la adapost de furtuna din sistemul bancar international.

"In primul rand clientii nostri nu trebuie sa fie ingrijorati. Avem o banca centrala care stie foarte bine sistemul. Am incredere cand BNR spune ca nu sunt probleme. Avem in Romania cateva lucruri in plus fata de alte piete. Banca Nationala ne-a indemnat la prudenta si ne-a impus intr-o oarecare masura acest lucru, avem rezerve minime obligatorii mai mari decat in alte tari si nici o banca romaneasca nu are expunere directa la criza financiara internationala", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

"Probabil ca in urmatoarele luni vom vedea o aliniere a pretului de risc la adevar. Au fost cazuri in care un anume pret nu avea nicio legatura cu risc rating-ul companiei. Pentru a castiga cota de piata, unii dintre noi am fost pregatiti sa renuntam la pretul de risc. Eu am vazut in "vitrinele" colegilor mei 10,5% la credit si 11% dobanda la depozit.

E ceva in neregula. Matematic se inchide negativ", a precizat Dan Sandu, director general adjunct Millennium Bank.

Asigurarile reprezentantilor bancilor au fost intarite de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a punctat ca Romania nu este afectata in mod direct de criza financiara globala, dar nici nu este ferita in totalitate.

"Nicio banca din strainatate daca are probleme la ea acasa, nu poate sa-si retraga capitalul. Bancile romanesti sunt foarte bine capitalizate. Avem capitalizare de peste 13% si sunt banci cu grad de solventa de peste 14-15%, deci sunt extrem de solide", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: