Garantarea unui randament minim pe pilonul II ar putea scoate jucatori din piata

Data publicarii: 22-10-2008 | Finante-Banci

Impunerea unui randament minim anual cel putin egal cu inflatia pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) obliga fondurile sa investeasca numai in instrumente cu venit fix, limitandu-le astfel castigurile, iar unii jucatori ar putea chiar sa iasa din piata, sustin unii administratori din piata.

"In momentul in care s-ar impune garantarea unui randament minim cel putin egal cu inflatia, cifra corespunzatoare riscului asumat de administrator ar creste considerabil, iar comparatia risc-profit ar putea intr-adevar deveni nefavorabila, ducand la decizia de a iesi din piata", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

Ea a explicat ca fiecare administrator de pensii a decis sa inceapa aceasta activitate pe baza unui plan de afaceri care i-a indicat ca, pe termen lung, poate obtine un profit care sa justifice riscul pe care si-l asuma intrand in aceasta afacere.

"Practic, decizia s-a luat comparand doua cifre: cea a profitabilitatii asteptate, si cea a riscului asumat (care si el se cuantifica)", a mai spus Bunea.

IIn afara de problemele pentru profitabilitatea fondurilor, administratorii sustin ca impunerea unui randament minim garantat pentru clienti ar plafona si castigurile potentiale ale participantilor la fondurile private de pensii.

Astfel, directorul general al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, spune ca o astfel de masura plafoneaza randamentul fondurilor si "afecteaza interesul participantilor, scopul in sine pentru care s-a luat masura de a infiinta o piata a pensiilor private".

"Dupa experienta altor piete precum Ungaria, fondurile au afisat randamente mai mari dupa eliminarea acestei obligativitati de garantare a randamentului", a declarat Voicu.

Randamentul minim garantat ar limita expunerea pe pietele externe

Seful ING Fond de Pensii sustine ca, in cazul introducerii unei astfel de garantii, fondurile de pensii din Romania nu vor putea face investitii si pe pietele externe.

Bunea a explicat ca, "in cazul in care economia romaneasca va traversa perioade de recesiune, acest lucru va fi reflectat in intregime in randamentele fondurilor de pensii, neexistand posibilitatea atenuarii efectelor nefaste prin investitii pe pietele externe".

Chiar si intrumentele cu venit fix de pe piata romaneasca ar putea aduce fondurilor randamente sub rata inflatiei, deoarece au fost "numeroase perioade in care titlurile de stat sau depozitele bancare au platit dobanzi mai mici decat rata inflatiei", a mentionat Bunea.

Seful ING Fond de Pensii considera ca impunerea unui randment anual cel putin egal cu inflatia "va schimba de o maniera dramatica politica de investitii a administratorilor, acestia orientand investitiile catre instrumente financiare pe termen scurt, numai spre categoria instrumentelor cu venit fix" care le faciliteaza randamentul minim impus prin lege.

"Investitiile fondurilor de pensii se fac pe perioade foarte lungi de timp, astfel incat ele se intind atat pe perioade de expansiune, cat si de recesiune economica", a explicat Bunea.

Ea sustine ca, in ansamblu, "randamentul fondului de pensii va ramane doar la acest nivel al inflatiei, vaduvind participantii de castigurile de care ar fi putut beneficia pe termen lung, prin realizarea de investitii si pe piata de capital".

Garantarea randamentului minim ar impune schimbarea intregului cadru legal

"Intreg cadrul legal trebuie adoptat acestei garantii, astfel incat trebuie sa avem voie sa investim mai mult in instrumentele cu venit fix", a declarat directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

El a explicat ca, daca inflatia este de 8%, iar dobanda la depozite de 11%, cele mai multe fonduri vor alege sa plaseze bani in depozite, deoarece "este relativ mai usor", in detrimentul unor alte instrumente, aducatoare de randamente mai mari.

"Pe scurt, o asemenea masura este contrara interesului participantilor, pentru ca ar obliga fondurile de pensii sa investeasca numai in instrumente cu venit fix si ar reduce drastic performantele investitionale pe termen lung, pentru ca nu ar permite valorificarea oportunitatilor de piata", a spus directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

El a explicat ca pe piata nu exista instrumente financiare care sa garanteze randamente peste inflatie, motiv pentru care si fondurilor de pensii le-ar fi imposibil sa o faca.

"In plus, aceasta masura (randament minim garantat egal cu inflatia) nu este aplicata nicaieri in lume, in sisteme de pensii de tip "contributii definite", cum este cel al Romaniei", a mentionat Andanut.

"Nu cred ca exista administratori dispusi sa abandoneze piata intr-o asemenea situatie, insa cu siguranta eficienta sistemului de pensii private ar fi total compromisa", a mai spus Andanut.

Directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, considera ca orice interventie va strica echilibrul pietei, iar acest lucru va fi in defavoarea viitorilor pensionari si a administratorilor.

"Tinta de inflatie a BNR a fost ratata in ultimul an si va fi ratata si anul acesta... asa ca ma intreb: care inflatie ar trebui garantata?", a mai spus Coca-Cozma.

Pe piata pensiilor private obligatorii din Romania, creata in toamna anului trecut si in care s-au incasat primele contributii in mai 2008, activeaza in prezent 14 jucatori, dar analistii se asteapta la o consolidare a pietei in urmatorii ani.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe pilonul II, a anuntat ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: