Naivitatea creste rata. Comisioanele omise de banci umfla dobanda creditului cu pana la 50%

Data publicarii: 22-10-2008 | Finante-Banci

Comisioanele pe care bancile omit sa le precizeze la incheierea contractelor cu clientii umfla cateodata dobanda creditului cu pana la 50%. "Comisioanele ascunse ale bancilor romanesti sunt atat de mari, incat pur si simplu nici eu nu le mai stiu sirul. Mereu imi vine in minte de exemplu comisionul de cartoteca. In cazul creditelor ipotecare, comisionul de acordare a creditului perceput de catre banci este ilegal si usor desfiintabil in Justitie", a declarat avocatul Iulian Urban pentru Gardianul.

Printre comisioanele care nu au justificare este si cel de cheltuieli aferente intocmirii dosarului.  "Nu stiu sumele exacte ale castigurilor bancilor, insa ele exista pentru ca bancile din Romania au afisat cele mai mari profituri la nivel de grup in Europa! Ofiterii de credit incalca legea cand nu informeaza clientul si sunt pasibili sa raspunda penal pentru ascunderea acestor informatii, intrucat infractiunea de inselaciune in conventii se consuma prin inducerea in eroare a unei persoane care altfel nu ar fi contractat creditul (art. 215 Cod Penal). Legile 193 din 2000 (combaterea practicilor inselatoare), 289 din 2004 (creditul de consum), 190 din 1999 (creditul ipotecar), toate stabilesc faptul ca clientii trebuie sa fie informati. Mai mult bancile sunt obligate sa dea contractul de credit clientului sa il studieze timp de 10 zile acasa la el, inainte de semnare", a mai spus sursa citata.

De foarte multe ori, ofiterii de credit "omit" sa furnizeze aceasta informatie. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, majorarea dobanzilor la creditele pentru persoane fizice, practicata de mai multe banci din Romania, poate fi contestata in instanta. Chiar daca in contractul semnat intre banca si consumator este specificat faptul ca banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanzile in functie de piata financiara, au fost cazuri in care instanta de judecata a considerat majorarea dobanzilor ca fiind o clauza abuziva din contract si a anulat acele majorari, spun oficialii ANPC.

Comisioanele sunt multe si ametitoare

"Pentru creditele acordate, bancile percep comisioane de acordare, ca procent din suma aprobata, care se plateste o singura data, la inceput. Pentru un credit de nevoi personale negarantat, o valoare medie a comisionului de acordare este de 2%, astfel ca, daca vorbim de un credit de 10.000 de euro, valoarea comisionului este de 200 de euro", a spus Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect. Apoi, bancile mai percep, pentru intreaga perioada de creditare comision de administrare a creditului. Acesta este de obicei procent calculat la sold sau la valoarea initiala, fiind recomandat primul dintre acestea, pentru ca, soldul fiind in continua scadere, si valoarea comisionului se diminueaza pe parcursul rambursarii. In medie, acest comision este de 0.25% pe luna, insemnand 3% pe an comision, o valoare deloc de neglijat. Daca calculam la intreaga perioada de creditare, pentru creditul de nevoi personale contractat pe 10 ani (120 luni x 0.25% = 30%), rezulta ca 30% din suma imprumutata va fi luata de banca prin acest comision.

"Apoi, bancile mai percep o taxa de inscriere a creditului in Arhiva  Electronica, ce valoareaza in jur de 80 de lei. Daca luam in considerare un credit garantat cu ipoteca, pe langa cele enumerate mai sus, trebuie adaugate costuri suplimentare, cu inscrierea garantiei, taxa notariala, impozitul la stat pe tranzactie, care se platesc initial, in momentul obtinerii creditului si al transferului proprietatii. Aceste costuri pot sa ajunga si pana la 4% din valoarea creditului aprobat", a mai spus Raluca Dobre.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: