Radu Gratian Ghetea: In sistemul bancar viitorul apartine creditarii in mediul rural

Data publicarii: 07-11-2008 | Finante-Banci

Pentru bancile din Romania, intreprinderile mici si mijlocii sunt in prezent un adevarat "El Dorado", insa viitorul apartine creditelor pentru agricultura, a declarat joi, la Bruxelles, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

El a explicat ca, daca in anii '90 toate bancile erau interesate de marile corporatii straine care investeau in Romania, treptat bancile au inceput sa se orienteze tot mai mult catre persoanele fizice, insa si apogeul activitatii cu persoanele fizice a trecut deja, iar acum persoanele juridice, in special intreprinderile mici si mijlocii, reprezinta noul "El Dorado".

"Fondurile europene au avut si inca mai au un rol deosebit in marirea apetitului bancilor pentru activitatea acestei categorii /IMM-uri/ si, dupa parerea mea, vom asista in viitorul apropiat la intensificarea acestei batalii pentru cucerirea pietei IMM-urilor", a apreciat presedintele ARB, in interventia avuta in cadrul conferintei "Romania, doi ani de bilant european", organizata de Fundatia Centrul European de Relatii Internationale si Studii Strategice (CERISS).

In opinia sa, cel mai mare potential pentru piata creditarii din Romania este oferit de mediul rural. "Bancile au intrat inca foarte putin pe piata creditelor pentru agricultura. Daca nu aparea aceasta criza, eram foarte convins - dar inca imi mentin acest punct de vedere - ca viitorul il va reprezenta creditarea in mediul rural, unde sunt foarte multe lucruri de facut, unde este loc de foarte mult in ceea ce priveste investitiile pentru a se crea un nivel apropiat de ceea ce este in UE, iar bancile au un rol importat in acest domeniu", a spus Ghetea.

Conferinta a fost organizata la Parlamentul European, fiind prilejuita de stagiul de doua zile la PE efectuat de absolventii primei promotii de Executive Master of Public Administration (MPA), organizat de Institutului Bancar Roman.

Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: