Proiectul Nabucco: UE si Turcia ar putea incheia acordul de tranzit la inceputul anului 2009

Data publicarii: 07-11-2008 | Economie

Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, spune ca Uniunea Europeana si Turcia ar putea incheia, la inceputul anului viitor, un acord privind conditiile de tranzit al gazelor naturale, etapa importanta pentru realizarea gazoductului Nabucco, transmite Reuters.

In acelasi timp, Piebalgs a recunoscut ca viabilitatea proiectului ar putea fi amenintata de intelegerile in domeniul energiei pe care Rusia incearca sa le incheie in regiunea Caspica.

Proiectul Nabucco, o alternativa pentru UE la dependenta de importuri de gaze din Rusia, este evaluat la 12 miliarde de dolari (9,3 miliarde euro) si ar trebui sa transporte 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Asia Centrala catre Europa, prin Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Initiativei i se opun mai multe probleme, precum incheierea unui tratat cu Turcia, dependenta de importurile de energie. Analistii considera ca Ankara a intarziat intentionat semnarea acordului, in speranta ca va reusi sa obtina o parte din gazul transportat de Nabucco pentru consumul propriu.

"Am discutat problema securitatii energetice a Turciei. Cred ca avem destul gaz in regiune pentru a satisface pe toata lumea. Singura problema este gasirea unui compromis care sa satisfaca interesele Uniunii Europene (UE), ale tarilor producatoare si ale Turciei", a declarat Piebalgs, intr-un interviu pentru Reuters.

Piebalgs s-a intalnit, joi, cu premierul turc, Tayyip Erdogan, presedintele, Abdullah Gul, si cu ministrul Energiei, Hilmi Guler. Dupa discutii, comisarul european a aratat ca nu exista neintelegeri cu privire la comisioanele de tranzit. Totusi, Turcia este ingrijorata cu privire la necesarul propriu de energie.

Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: