Nesatuii sistemului bancar dupa descrierea BNR

Data publicarii: 20-11-2008 | Finante-Banci

Adrian Vasilescu afirma ca se dau credite cu 35% dobanda si se atrag depozite la 10%. Bancherii au negat diferentialul imens, insa Cotidianul a identificat trei banci care se apropie izbitor de descriere.
 
O banca din top trei, inca doua dintre primele zece ca active si o foarte importanta institutie financiara nebancara se apropie izbitor de portretul trist (pentru client) facut de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sistemului bancar autohton. "Bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporindu-si marja din aceasta diferenta si invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata", a spus Vasilescu, starnind negatiile si chiar criticile unor importanti bancheri din Romania. Si totusi, o simpla privire aruncata pe valorile DAE pentru creditele de consum in lei, respectiv pe randamentele oferite la depozite arata ca cel putin trei banci se apropie izbitor de descrierea oficialului bancii centrale.

Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si, mai ales, Bancpost au Dobanzi Anuale Efective la creditele de nevoi personale in lei care se invart in jurul valorii de 35% pe an.

Mai precis, Piraeus are o DAE de 35,4% aferenta unui credit de nevoi de 25.000 de lei contractat pe 5 ani, Bancpost are o DAE de 35,45% iar, pentru acelasi caz, Raiffeisen impune un cost al creditului de 33,65% pe an. Mai mult, CitiBank cere o DAE de maxim 36,99%.

Daca ne uitam si la dobanzile la economii se distinge Bancpost, care, pentru depozitele la termen pe un an, ofera o dobanda de doar 10,5%, apropiata de valoarea expusa de Vasilescu. Totusi, trebuie precizat ca, pentru maturitati mai mici, banca ofera randamente de pana la 12,75%. Piraeus da dobanzi de pana la 13%, in timp ce Raiffeisen ofera randamente de pana la 12,5% pe an pentru economiile pe trei luni. De altfel, Bancpost a majorat chiar ieri dobanda la creditele de nevoi personale in lei, noile valori ajungand la 21,5% pe an pentru scadenta sub cinci ani si la 22,95% pentru o perioada mai lunga. Astfel, in cazul in care optati incepand de astazi pentru un credit de nevoi personale cu scadenta peste cinci ani veti plati o Dobanda Anuala Efectiva care se apropie de 40%.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: