Firmele falite, mai inclinate sa comita fraude financiare

Data publicarii: 25-11-2008 | Afaceri

Companiile care si-au declarat faliementul sunt mult mai adesea citate pentru cazuri de frauda decat companiile ale caror afaceri merg bine, potrivit unui studiu al firmei de consultata Deloitte Financial Advisory Services LLP.

"Multe dintre companiile care comit diverse tipuri de frauda financiara se confrunta cu serioase probleme financiare, fapt ce le determina sa eludeze legile fiscale. O mare parte a lor, mai mult de 20%, sfarsesc prin a-si declara falimentul", spune Toby Bisho, coordonatorul studiului.

Companii precum Enron, WorldCom sau Adelphia au tinut judecatoriile americane ocupate ani intregi. Toate sunt exemple de mari falimente corelate cu rasunatoare cazuri de frauda. Riscul ca o firma falimentara sa fie si certata cu legile fiscale este de doua ori mai mare decat in cazul unei firme stabile.

"Sunt doua grupuri distincte de patroni de firme angrenati in cazuri de frauda. Cei care incearca sa sprijine firma recurgand la mijloace ilegale, in speranta ca bancile le vor da lichiditati si cei care isi insusesc profiturile, ducand la falimentul organizatiei", spune Bisho.

George Trifu