Implicarea in dosarul Fortis determina presiuni asupra premierului belgian de a demisiona

Data publicarii: 18-12-2008 | International

Premierul belgian Yves Leterme se afla miercuri intr-o postura dificila, opozitia cerandu-i demisia pentru ca ar fi exercitat presiuni asupra unor magistrati care judecau dosarul cu privire la dezmembrarea bancii Fortis, relateaza AFP.

Partidele de opozitie din Parlamentul federal au cerut demisia lui Leterme dupa publicarea unei scrisori in care premierul recunoaste o serie de "contacte" initial intre serciviile sale si un reprezentant al Parchetului Tribunalului de Comert din Bruxelles, apoi cu sotul unei judecatoare care se ocupa de acest dosar cand el era la Curtea de Apel.

"Constatati ca nu se pune problema unei tentative, nici intentie de a influenta cursul procedurii", l-a asigurat premierul pe ministrul de justitie.

Potrivit ziarelor economice De Tijd si L'Echo, aceasta versiune a faptelor a fost totusi contestata de Paul Dhaeyer, cel care il inlocuieste pe procurorul de la Tribunalul pentru comert. Potrivit lui Dhaeyer, care a primit un telefon de la un colaborator al lui Leterme cand intocmea recomandarea pentru tribunal, este vorba intr-adevar de exercitarea unor presiuni.

Potrivit acestor ziare, colaboratorul lui Yves Leterme i-a spus furios lui Paul Dhaeyer. "Suntem foarte ingrijorati de pozitia dumneavoastra. Sunteti constient de responsabilitatea pe care o aveti?".

Explicatiile lui Yves Leterme, crestin-democrat flamand in varsta de 48 de ani, au fost puse sub semnul intrebarii si in randul fragilei lui majoritati. Liberalii flamanzi din VLD spun ca asteapta rezultatele dezbaterilor inainte de a se pronunta cu privire la "increderea in premier", potrivit agentiei Belga.

Intre timp, asteptand sa vada daca deputatii vor fi chemati sa isi exprime votul pe tema increderii in premier - dezbaterile sunt reluate joi dimineata - majoritatea a decis formarea unei comisii parlamentare de ancheta in aceasta chestiune.

Guvernul belgian este implicat intr-o lupta juridica extrem de complicata cu micii actionari ai fostului grup Fortis, una dintre primele victime din Europa ale crizei financiare, dezmembrata pentru ca ajunsese in pragul falimentului, la inceputul lunii octombrie.

Majoritatea activelor sale din Olanda au fost cumparate de statul olandez, iar cele belgiene au fost nationalizate de statul belgian, care urma sa retrocedeze 75% grupului francez BNP Paribas. Acesti actionari, care au vazut valoarea actiunilor prabusindu-se, reproseaza guvernului ca a fortat conducerea Fortis sa ia decizii fara a le cere opinia.

Cea mai recenta decizie, luata de Curtea de Apel din Bruxelles, le-a dat castig de cauza, spunand ca actionarii ar fi trebuit sa fie consultati cu privire la impartirea Fortis si vanzarea activelor bancare belgiene catre BNP Parisbas. De atunci, aceasta vanzare este blocata.

In timpul acestei proceduri in apel, Leterme a recunoscut ca sotul unei judecatoare care se ocupa de dosar, membru al partidului lui Yves Leterme, l-a contactat pe directorul sau de cabinet pentru a-l informa in legatura cu iminenta unei decizii nefavorabile guvernului. Curtea de Casatie belgiana a anuntat ca a deschis o ancheta pentru a vedea daca judecatoarea a comis o greseala.

Miercuri seara, Leterme a declarat ca vrea sa puna capat insinuarilor si ca nu a avut personal "niciun contact cu vreun magistrat". El s-a declarat "foarte atasat" de separarea puterii judiciare de cea executiva.

Complicand si mai mult misiunea lui Leterme, banca franceza BNP Parisbas a anuntat miercuri guvernul belgian ca va renunta sa cumpere activele belgiene ale Fortis, daca nu-si poate creste rapid capitalul, potrivit ziarelor Le Soir si De Tijd.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: