Vanatoarea de bloggeri: un internaut misterios a prezis mai multe colapsuri economice

Data publicarii: 18-12-2008 | International

In septembrie, pe cel mai popular site de stiri din Coreea de Sud, Daum, aparea un mesaj pe care initial nimeni nu l-a bagat in seama: un utilizator al portalului, care s-a semnat cu numele de Minerva, anunta iminentul colaps al bancii americane de investitii Lehman Brothers.

Peste doar cinci zile, cand vestea falimentulului Lehman, una dintre cele mai respectate banci din Statele Unite, a facut inconjurul lumii, toti si-au amintit de predictia facuta de misteriosul utilizator. Cand aceeasi persoana a anticipat si devalorizarea mondei nationale fata de dolar, cu aproximativ 50 de unitati, cititorii au inceput sa-l vada ca pe un profet economic.

Minerva a devenit un adevarat fenomen pe internet, coreeni interesati de problemele economice asteptand cu nerabdare fiecare noua predictie a sa. In paralel, a inceput o vanatoare de proportii pentru deconspirarea identitatii sale, in care sunt angrenati nu doar utilizatorii simpli de internet, ci si guvernul.

Presedintele actual al Coreei de Sud, Lee Myung, este cunoscut pentru practicile sale autoritariste, de aceea nu a fost pentru nimeni o surpriza cand s-a aflat ca acesta a insarcinat functionari guvernamentali pentru gasirea "Oracolului". Cercul suspectilor include atat o serie de persoane cu functii de top-manageri in marile companii sud-coreene, cat si inalti functionari care ar incerca sa submineze guvernul din interior.

Ultimele sale predictii pot aduce serioase prejudicii economice, in conditiile in care are din ce in ce mai multi adepti. El a afirmat ca in lunile urmatoare indexul bursei din Seul va scadea de la 1.000 de puncte la 500 de puncte, iar preturile apartamentelor vor scadea la jumatate.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: