Presiunile inflationiste din zona euro se tempereaza, spune seful BCE

Data publicarii: 06-02-2009 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca presiunile inflationiste se tempereaza in economia zonei euro, dupa ce oficialii bancii au decis sa mentina dobanda cheie la 2%, scrie Bloomberg.

"Atat presiunile inflationiste interne, cat si cele externe se diminueaza", a spus Trichet, la o conferinta de presa la Frankfurt. "Ne asteptam in continuare ca ratele inflatiei din zona euro sa fie convergente cu stabilitatea preturilor", a subliniat oficialul.  

Trichet a spus ca "nivelul de incertitudine" din economie se mentine la un nivel "exceptional de accentuat".

Banca Centrala Europeana nu exclude sa coboare dobanda cheie la viitoarea reuniune de politica monetara din martie, a mai spus joi Trichet, relateaza AFP. 

Consiliul guvernatorilor a decis sa mentina dobanda cheie la 2%, in conformitate cu asteptarile, marcand o pauza dupa patru decizii consecutive de relaxare a politicii monetare.

Trichet a reiterat ca nivelul de 2% nu este cel mai mic imaginabil pentru dobanda cheie a zonei euro.

O dobanda de 0%, insa, cum este in Statele Unite si Japonia, "nu este ceva ce sa consideram adecvat in acest moment", a mai spus Trichet.

BCE considera protectionismul ca o amenintare "foarte importanta", a mai spus seful institutiei cu sediul la Frankfurt.

"Protectionismul este considerat de catre consiliul guvernatorilor ca o amenintare foarte importanta si este exact contrariul a ceea ce ar trebui facut in circumstantele actuale", a atras atentia Jean-Claude Trichet.

NewsIn