Cum poti cuprinde cu mintea un trilion de dolari?

Data publicarii: 06-02-2009 | Finante-Banci

Miliardele si trilioanele au devenit, de mai bine de un an, noile standarde numerice. Pierderile si fraudele nu mai sunt exprimate in milioane si in miliarde, iar injectiile de capital in economie ale unor state si costurile crizei sunt cuprinse intr-un cuvant scurt: trilion. Insa, este scurt doar ca numar de litere, pentru ca in zerouri, se intinde pe aproape un rand de pagina.

Usurinta cu care autoritatile vorbesc despre aceste sume arunca adevarata valoare a lor in derizoriu. "Daca ai cheltui un milion de dolari pe zi, de cand Iisus s-a nascut, inca ti-ar mai ramane o treime dintr-un trilion", observa Mitch McConnell, senator american, intr-o incercare de punere a sumei intr-un context mai usor de inteles.

Punand cap la cap bancnotele de un dolar dintr-un trilion de dolari se acopera o treime din distanta dintre Pamant si Luna, sau aproximativ 109.400 km, observa ohn Allen Paulos, profesor de matematica la Temple University.

Tot el mai da un exemplu menit sa usureze intelegerea diferentelor dintre milion, miliard si trilion: un milion de secunde sunt echivalentul a 11 zile si 12 ore; un miliard de secunde inseamna 32 de ani, iar un trilion de secunde, 32.000 ani.

Revenind la contextul economic actual, costurile totale ale crizei au fost stabilite, pana in acest moment, la mai mult de 2 trilioane dolari. Cea mai afectata este America. Aici, deficitul national a ajuns la un record absolut, 10 trilioane dolari, o parte a lor generati de pachetele de ajutor lansate.

George Trifu