Cat costa educatia la cele mai bune universitati din lume

Data publicarii: 06-02-2009 | Educatie

Universitatile romanesti aproape ca nu exista in topul celor mai bune universitati din lume. Cu toate acestea, cer taxe de scolarizare la nivelul universitatilor de top din Europa. Taxele impuse de universitatile europene clasate in topul 100 al celor mai bune universitati din lume ajung pana la 8.000 euro pe an si sunt accesibile tuturor studentilor din Romania bine pregatiti.

Universitatea Bucuresti, singura inclusa in topul Times Higher Education, al celor mai bune universitati din lume, are o taxa de scolarizare de 2.500 de lei pe an, adica aproximativ 550 de euro. Pentru acesti bani, studentii obtin insa cam cea mai slaba educatie cuantificata la nivel mondial, in concordanta cu locurile 500-600, intre care institutia este clasata in clasamentul Times.

Alte universitati, precum Academia de Studii Economice din Bucuresti sau Universitatea ''Al.I. Cuza'' impun si ele taxe cuprinse intre intre 500 si 675 de euro, fara a fi insa luate in considerare in niciun top mondial al calitatii educatiei. 

Invatamant de top mondial cu 0 euro

Studentii romani pot obtine o educatie de top mondial cu aceleasi costuri din Romania, iar in unele cazuri chiar si gratis. Astfel, Universitatea din Copenhaga, clasata pe locul 48 in topul celor mai bune universitati din lume, nu percepe taxa de scolarizare studentilor care provin din tarile UE.  In plus, criteriile de admitere sunt aceleasi cu cele solicitate studentilor danezi, calitatea candidatilor si nivelul de pregatire fiind elementele esentiale luare in considerare in procesul de recrutare.

Universitatea din Geneva, Elvetia ocupa locul 68 in topul mondial insa percepe o taxa de scolarizare comparabila cu cele impuse de universitatile romanesti: 670 de euro pe an. Universitatea din Amsterdam, ocupanta a locului 53 in topul mondial ofera invatamant in limba engleza sau olandeza, dupa preferinte, in schimbul unei taxe de scolarizare de 1.565 de euro pe an. Si la Universitatea din Utrecht (locul 67), se poate studia, la alegere, in engleza sau olandeza, taxa anuala pentru serviciile educationale furnizate fiind de doar 1.565 de euro entru acest an universitar si 1.620 pentru anul 2009-2010. 

Un an la Oxford University costa 3.500 de lire sterline

Universitatea Oxford, aflata pe locul 4 in topul mondial, si pe doi in cel european, percepe o taxa de scolarizare pentru studentii ce provin din UE de 3.500 de lire sterline pe an. Studentii care nu isi permit sa achite taxa anuala pot beneficia de reduceri de taxe sau burse de pana la 2.000 de lire sterline, universitatea britanica remarcandu-se prin una dintre cele mai bogate oferte de burse si reduceri. Astfel de burse si reduceri sunt extrem de folositoare, avand in vedere ca intretinerea ca student la Oxford a fost estimata pentru acest an universitar la 6.500 de lire. 

Educatia americana ramane cea mai scumpa din lume. Un an la cea mai buna universitate din lume, Universitatea Harvard costa in anul universitar 2008-2009, 32.500 de dolari. Daca la aceasta taxa de scolarizare se adauga si taxele pentru serviciile de sanatate sau cele studentesti, taxa anuala ajunge la 47.215 dolari. 

Universitatea Yale, considerata a doar cea mai buna universitate din lume percepe o taxa de scolarizare anuala de 35.300 de euro. La aceasta se adauga si banii necesari pentru cazare, masa, carti, suma totala ajungand la final de an la 49.000 de dolari.

Politicienii romani isi trimit copiii la universitati din strainatate

Politicienii romani nu au mare incredere in sistemul national de educatie. Drept dovada, cei mai multi politicieni aleg sa isi tirmita copii la universitati din strainatate. 

Actualul ministru al Economiei, Adriean Videanu a ales pentru fiul sau educatia elvetiana, si asta incepand chiar cu studiile liceale. Andrei-Valentin, primul copil al ministrului, a urmat un liceu din Geneva. 

Adrian Nastase si-a trimis fiul cel mare sa studieze in strainatate. Andrei se specializeaza in economie la Universitatea din Milano, in timp ce fiica ministrului PSD al Muncii, Maria Sarbu, s-a scolit la Sorbona.

George Copos, si-a trimis fiica, Alexandra la Princeton, in Statele Unite ale Americii, iar vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, a ales pentru fiica sa o universitate din Londra.

Realitatea.net