Popa (BNR): Romania ar putea avea un deficit de cont curent de o singura cifra in 2009

Data publicarii: 07-02-2009 | Economie

Deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea ajusta in acest an de la 12% din produsul intern brut (PIB) cat era in 2008 la mai putin de 10% din PIB, a declarat, vineri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa.

"Proiectia arata o ajustare a deficitului de cont curent de la 12% la 10% din PIB la finalul lui 2009, dar poate fi si mai jos. Ar putea fi de o singura cifra, dar depinde de cat de mare va fi modificarea de crestere economica", a precizat Popa.

El a adaugat ca evolutia cursului contribuie la ajustare, dar "ideea ca exporturile vor creste datorita deprecierii leului e falsa, insa va fi o corectie la importuri".

Popa a mai precizat ca cea mai mare parte din totalul datoriei externe private provine de la 0,4% din totalul companiilor, respectiv de la aproape 2.000 de companii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, preciza vineri ca deficitul de cont curent s-a ajustat la aproximativ 12% din PIB in 2008, potrivit datelor preliminare, in conditiile in care sectorul privat a inceput ajustarea mult mai devreme decat era anticipat.

Isarescu subliniase ca trebuie sa existe o impartire a poverii intre sectorul privat, care a inceput ajustarea mai devreme decat era anticipat, si cel public, care a ajuns la un deficit de aproximativ 5% din PIB anul trecut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: