Cinci obiceiuri care iti pot distruge cariera

Data publicarii: 09-03-2009 | HR/Cariere

Frica principala a oricarui angajat este concedierea si, pe langa factorii aflati in afara puterii sale de control, precum situatia economica generala, performantele companiei sau strategia de crestere ori reducere a organizatiei in care activeaza, sunt si o serie de aspecte pe care le poate controla in mod direct, iar o gestionare deficitara a acestora poate avea efecte distructive asupra propriei cariere.

Printre obisnuintele auto-distructive pe care angajatii uita adesea sa le elimine la timp, inainte ca ele sa aiba un efect ireversibil asupra carierei lor, sunt urmatoarele:

A nu avea evidenta propriilor realizari. Daca firma in care lucrezi este nevoita sa faca restructurari de personal, principalul criteriu in filtrarea angajatilor va fi performantele lor. Daca nu ai o lista actualizata constant cu propriile performante pe care sa o pui in fata sefilor, pozitia ta va fi cu mult mai nesigura. In plus, tinerea unei evidente a realizarilor se poate dovedi o comoara de aur cand aplici pentru un nou job.

Lipsa initiativei in perfectionarea indemanarilor si abilitatilor. Mediul de afaceri se schimba de la an la an, iar angajatorul vrea sa vada ca obtine un profit maxim de pe urma angajatului. De aceea, adaptarea la noile realitati prin perfectionarea indemanarilor si cunostintelor ar trebui sa devina o obisnuinta.

Lipsa de rezultate. Afacerile rezista atata timp cat produc profit, iar o garantie a profitului este activitatea angajatilor. Cand acestia nu obtin nici un fel de rezultate, organizatia se va proteja prin eliminarea lor.

Lipsa legaturilor directe cu angajatii. Comunicarea prin e-mail este, cu siguranta, o modalitate rapida de transmitere a informatiei, insa folosirea ca singura modalitate de comunicare duce la depersonalizarea relatiilor. Intr-o situatie critica va fi foarte greu sa te bazezi pe ajutorul unui om cu care ai comunicat doar prin e-mail sau telefon.

Gandul ca esti de neinlocuit. Orice post poate fi acoperit de cel putin alti cativa zeci de oameni aflati in cautarea unei oportuniati de munca. Convingerea ca esti de neinlocuit duce la o reducere a implicarii in activitatea de zi cu zi.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: