Producatorii de baterii trebuie sa se inscrie in registrul special al Protectiei Mediului in aprilie

Data publicarii: 10-04-2009 | Mediu

Producatorii de acumulatori si baterii trebuie sa se inscrie pana la finalul acestei luni in registrul deschis la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si sa achite 500 lei pentru obtinerea Formularului de inscriere, potrivit unui ordin comun semnat de ministrii Mediului si Economiei.

Dupa 30 aprilie, in registrul producatorilor de baterii si acumulatori vor fi inregistrati producatorii nou intrati pe piata, se arata in Ordinul comun semnat de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si de ministrul Economiei, Adriean Videanu, ce va fi publicat in Monitorul Oficial.

Documentele necesare inscrierii, respectiv cerere de inregistrare, informatii generale, certificatul de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului si dovada de achitare a tarifului trebuie depuse la sediul ANPM sau transmise prin posta.

Formularul de inscriere in registrul producatorilor de baterii si acumulatori este eliberat in termen de 15 zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete si poate fi ridicat de la ANPM de persoana autorizata a solicitantului sau de o alta persoana imputernicita de aceasta, pe baza actului de identitate si a imputernicirii in original.

Orice modificare a datelor transmise prin documentatia de inregistrare va fi anuntata la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului in termen de 30 zile lucratoare, iar daca va fi nevoie de emiterea unui nou formular de inscriere producatorul face o solicitare in scris Agentiei si achita un tarif de 100 lei in contul indicat de ANPM.

Formularul de inscriere obtinut de un operator economic este valabil doar insotit de Anexa privind tipurile de baterii si acumulatori introduse pe piata, care se actualizeaza anual, potrivit datelor Ministerului Mediului

Cererea de actualizare a Anexei privind tipurile de baterii si acumulatori introduse pe piata, care poate fi transmisa Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pana la finele lunii februarie a fiecarui an, trebuie insotita de mai multe documente, printre care planul de gestionare a deseurilor de baterii sau acumulatori, ultima raportare a datelor privind bateriile, acumulatorii si deseurile aferente, informatii generale si dovada de achitare a tarifului de 100 lei pentru actualizarea Anexei privind tipurile de baterii si acumulatori introduse pe piata.

Din 2010, la actualizarea anuala a Anexei privind tipurile de baterii si acumulatori introduse pe piata, optiunea de indeplinire a responsabilitatilor prin transferare catre o organizatie colectiva autorizata poate fi aleasa de un producator, doar in cazul in care exista cel putin o organizatie colectiva autorizata.

Potrivit Procedurii de inregistrare a producatorilor de baterii si acumulatori, numarul de inregistrare primit este comunicat in reteaua de distributie a producatorului, in termen de maximum 15 zile lucratoare, de la atribuire.

Producatorii care renunta la introducerea pe piata a bateriilor si acumulatorilor sunt obligati sa solicite la ANPM, in termen de 15  zile lucratoare de la incetarea activitatii, radierea din registru, cerere ce va fi insotita de raportarea corespunzatoare intervalului dintre data ultimei raportari si data radierii.

Romania a transpus in reglementarile nationale Directiva privind regimul bateriilor si acumulatorilor, iar producatorii de baterii si acumulatori vor fi obligati sa colecteze deseurile acestora in proportie de cel putin 25% din productie pana la 26 septembrie 2012, respectiv 45% pana la 26 septembrie 2016. Costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati urmeaza asa fie acoperit tot de producatori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: