Ministrii de finante din tarile bogate cer reformarea imediata a sistemelor bancare

Data publicarii: 27-04-2009 | Finante-Banci

Ministrii de finante din tarile bogate si emergente au solicitat o reformare urgenta a sistemelor bancare din statele dezvoltate, sustinand ca astfel de masuri sunt necesare pentru revenirea economiei mondiale, relateaza BBC.

In cadrul unei reuniuni a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale, ce a avut loc la Washington, directorul FMI a spus ca economia a facut progrese, insa acestea au fost prea lente. In cadrul intrunirii s-au solicitat, de asemenea, ajutoare mai mari pentru tarile din Africa, afectate de criza mondiala.

Ministrul tanzanian de finante a precizat ca actuala criza poate duce la pierderea castigurilor anterioare ale tarii sale si a spus ca natiunile bogate ar trebui sa-si foloseasca o parte din pachetele de stimuli pentru ajutarea statelor sarace. Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a spus ca nimeni nu a pus la indoiala nevoia de reforma, in cadrul reuniunii.

De asemenea, Strauss Kahn a spus ca stimulii fiscali pentru 2009 ar putea fi suficienti, daca tarile afectate de criza vor reusi sa-si curete sistemele financiare, scrie Financial Times.

"Cred ca toata lumea este de acord ca reforma trebuie facuta acum si ca revenirea economica depinde puternic de acest lucru", a spus Strauss-Kahn. Oficialul a mai spus ca toti ministrii prezenti "se vor intoarce acasa hotarati sa accelereze procesul" acestor reforme.

Ministrul egiptean de finante, Yousef Boutros-Ghali, ce a prezidat reuniunea, a spus ca economia mondiala are "probleme serioase", insa lucrurile incep sa se amelioreze. Anterior, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a spus ca FMI trebuie sa fie reorganizat urgent, pentru a oferi economiilor emergente precum China o putere mai mare de decizie.

Analistii sustin ca o astfel de masura ar face ca statul chinez sa contribuie cu mai multi bani in cadrul Fondului. De asemenea, Banca Mondiala a anuntat un program de stimuli de 55 miliarde dolari pentru tarile sarace. Institutia a precizat ca programul de investitii in infrastructura face parte din eforturile de a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa faca fata crizei.

"Este extrem de important ca pachetele de stimuli economici din tarile dezvoltate sa fie insotite de ajutoare pentru tarile care nu isi pot permite masuri de miliarde de dolari", a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a spus sambata ca economia globala nu isi va reveni, pana cand Statele Unite nu vor rezolva problemele din sectorul bancar, scrie The Telegraph. De asemenea, oficialul britanic i-a cerut lui Geithner sa accelereze eforturile de curatare a bancilor.

"Avem nevoie de un sistem bancar functional si trebuie sa deblocam creditarea, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa scapam de aceste active toxice si sper ca Statele Unite sa inceapa sa faca progrese in acest sens cat mai repede," a spus Darling.

Declaratiile subliniaza marimea pericolului pe care Regatul si alte state il resimt fata de actuala criza financiara, fiind neobisnuit pentru un ministru de finante din G7 sa faca referiri exacte despre economia unuia dintre colegii sai, subliniaza The Telegraph.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: