Gelin (BRD): Profitul din creditele prin programul Prima Casa va fi foarte marginal pentru noi

Data publicarii: 05-06-2009 | Finante-Banci

Profitul obtinut de BRD-SocGen din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal", in conditiile in care costurile de finantare sunt in continuare ridicate, a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin.

"Trebuie sa fim realisti. Facem un efort pentru ca este vorba despre un program social, insa marja noastra este redusa, iar profitul va fi marginal, foarte marginal pentru acest segment de credite. Pentru depozitele in euro, dobanzile sunt in continuare destul de ridicate, 5-5,5%, iar pentru atragerea de finantari in euro trebuie sa luam in calcul Euribor, costurile cu rezervele minime obligatorii, de aproximativ 2 puncte procentuale, si costul riscului", a spus Patrick Gelin.

El a completat ca BRD este dispusa sa acorde imprumuturile ipotecare la dobanzi reduse, care vor varia insa in functie de o serie de factori.

Gelin a afirmat ca, in prezent, la nivelul pietei, exista o "lipsa de vizibilitate", inclusiv privind procesul de reluare a creditarii.

Presedintele BRD estimeaza ca, la nivelul pietei, creditarea va ajunge, la finalul lui 2009, la o stagnare comparativ cu sfarsitul anului precedent.

"Nu sunt garantii ca vom asista la o relansare a creditarii in perioada urmatoare, chiar daca dobanzile vor mai scadea. Este o problema de cerere mai degraba decat una de oferta. Din perspectiva IMM-urilor, de exemplu, produci daca apreciezi ca poti vinde, in conditiile in care exporturile sunt in declin, iar piata locala este dificila", a explicat Patrick Gelin.

El a adaugat ca imprumuturile nou-acordate de banca de la inceputul anului reprezinta aproximativ o treime din nivelul realizat in perioada similara a anului trecut.

"Noile credite sunt foarte putine, mai ales pe segmentul pentru IMM-uri. Daca vorbim despre credite pe termen scurt, da, firmele au in continuare nevoie de bani pentru activitatea curenta, dar scaderea a fost foarte puternica pe segmentul  imprumuturilor pentru investitii", a precizat Gelin.

Volumul total al creditelor acordate de BRD clientelei ajunsese la 33 miliarde lei (7,7 miliarde euro) dupa primul trimestru, cu 19,5% mai mare fata de 31 martie 2008. Creditele pentru persoane fizice insumau 16 miliarde lei, in crestere cu 17%, in timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 22%, pana la 17 miliarde lei.
 
Piata bancara ar putea trece printr-un proces de consolidare mai ales pe segmentul retail
 
Piata bancara din Romania ar putea trece printr-un proces de consolidare, daca extinderea pe segmentul de retail, foarte costisitoare, nu va putea fi amortizata, in cazul unor banci, din cauza numarului insuficient de clienti, considera presedintele BRD, Patrick Gelin.

"Cred ca ar trebui sa existe o consolidare a pietei bancare, cel putin teoretic. Sunt prea multe banci pe segmentul de retail, iar dupa cum am vazut, sistemul a trecut pe pierdere in primul trimestru al acestui an. Imi imaginez ca unii actionari ar putea lua o decizie", a spus Gelin.

El a completat ca exista in continuare loc pentru pentru dezvoltarea afacerilor pe anumite nise, concentrate in special pe segmentul corporate.

"Problema apare in cazul bancilor care au o retea extinsa, care este foarte costisitoare. Sunt costuri mari, cu terminalele, recrutarea de personal, chiria sau cumpararea de spatii, precum si cu administratea unor mijloace de comunicare. Trebuie sa ai un numar de clienti suficient de mare pentru a-ti amortiza aceste cheltuieli", a explicat presedintele BRD-SocGen.

In primul trimestru al acestui an, sistemul bancar a trecut, la nivel agregat, pe minus, inregistrand pierderi de aproximativ 50 milioane euro, potrivit oficialilor BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: