Barometrul Global al Coruptiei 2009: Romanii au dat mai multa mita decat bulgarii

Data publicarii: 05-06-2009 | Diverse

Parlamentul si partidele politice sunt cele mai corupte organisme din Romania. Este concluzia Barometrului Global al Coruptiei pe 2009 publicat de Transparency International. Studiul mai arata ca romanii au dat mai multa mita decat bulgarii. La capitolul servicii, medicii s-au bucurat de cele mai multe "atentii" din partea romanilor. Potrivit Barometrului, locul doi in topul celor care au primit mita de la romani sunt politisti, iar pe pozitia a treia se afla reprezentantii justitiei.

Romania este codasa in ceea ce priveste masurile de lupta impotriva coruptiei. Aceasta este concluzia barometrului prezentat de Transparency International. Tara noastra este depasita si de Bulgaria la acest capitol. Conform studiului, romanii au dat de 5 ori mai multa mita decat vecinii din Bulgaria, ajungand la un procent de 33%. Asta in timp ce, media europeana a platitorilor de mita este de cinci procente.

Medicii s-au bucurat de cele mai multe "atentii" din partea romanilor. Locul doi este ocupat de politisti. 13% dintre romani i-au imbunat astfel pe reprezentantii Ministerului de Interne. Locul 3 revine justitiei in topul celor care au primit mita de la romani.

  • SERVICII MEDICALE - 22%
  • POLITIE - 13%
  • JUSTITIE - 8%
  • SISTEMUL DE EDUCATIE - 7%
  • BIROURI DE ELIBERARE A DOCUMENTELOR - 6%
  • SERVICII IMOBILIARE - 4%

Partidele politice si parlamentul sunt institutiile cele mai corupte, conform studiului Transparency International. Romanii gandesc la fel ca si cetatenii europeni in acest caz. Diferenta este ca numarul romanilor care considera corupte cele doua institutii este mult mai mare in Romania decat in randul cetatenilor europeni. La noi in tara, justitia ocupa locul trei la categoria institutiilor afectate de coruptie, in timp ce in tarile uniunii europene, locul este ocupat de mediul de afaceri.

Barometrul Global al Coruptiei a acoperit 69 de tari. Peste 73.000 de persoane au raspuns sondajului comandat de Transparency International, in perioada 25 octombrie 2008-25 februarie 2009.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: