Romania are cel mai mare numar de proprietari de locuinte din UE

Data publicarii: 27-06-2009 | Imobiliare

Aproape doua treimi din gospodariile statelor UE sunt in proprietate, iar Romania detine primul loc. In timp ce germanilor le place sa stea mai mult in chirie, 96% din romani sunt proprietari, arata o statistica Eurostat.

In 2007, 65% din gospodariile celor 27 de state ale Uniunii Europene (UE) erau in proprietate, 21% erau locuite cu chirie la nivelul pietei, 8% erau inchiriate la pret redus, iar 7% erau locuinte inchiriate gratis (cazuri sociale).

In timp ce, in Germania, mai putin de jumatate dintre locuitori sunt si proprietarii casei, Romania, Lituania, Slovacia si Ungaria bat recordul. In tara noastra, 96% din romani sunt proprietarii locuintelor in care stau. Lituania si Slovacia au, fiecare, un procent de 89%, iar Ungaria are 87%. Cele mai scazute procente de gospodarii in proprietate sunt in Germania (46%), Austria (52%), Olanda (56%) si Danemarca, Franta si Portugalia, fiecare cu 58%.

Romanii, printre cei mai toleranti clienti

Biroul de statistica al UE, Eurostat, a masurat si nivelul plangerilor adresate de clienti vanzatorilor sau furnizorilor de produse, cei mai pretentiosi fiind locuitorii din Europa de Nord. Anul trecut, 16% din consumatorii de peste 15 ani au facut o plangere oficiala, in ultimele 12 luni, catre un vanzator sau furnizor.

Cei care au depus cele mai multe reclamatii sunt suedezii (34%), olandezii (25%), germanii si britanicii (24%), finlandezii (23%) si danezii (22%). La polul opus, cei mai "cuminti" clienti sunt bulgarii, doar 4% din vecinii de la sud depunand plangere. Letonii si portughezii au facut reclamatii in proportie de 5%, iar lituanienii si romanii, 6%.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: