Contractie record a economiei britanice

Data publicarii: 02-07-2009 | International

Economia britanica a suferit, in primul trimestru al acestui an, contractia cea mai puternica din ultimii 50 ani, in contextul declinului sectorului constructiilor si al celui manufacturier. Astfel, Produsul Intern Brut a scazut cu 2,4 puncte procentuale in primele trei luni ale anului 2009, comparativ cu cifra inregistrata in cel de-al patrulea trimestru din 2008, conform cifrelor Biroului National de Statistica din Londra, citate de New York Times.

"O contractie economica mai mare decat cea anuntata la momentul respectiv reprezinta, desigur, o veste neplacuta. Insa este o veste veche, iar lucrurile au evoluat mult din primul trimestru al acestui an", a explicat, pentru AFP, Howard Archer, economist sef in cadrul HIS Global Insight.

In perioada ianuarie-martie 2009, constructiile au inregistrat o scadere de 6,9 procente, fata de estimarile analistilor, care se ridicau la 2,4%. De asemenea, instabilitatea din sectorul imobiliar a contribuit in mare masura la criza financiara britanica, intrucat pretul locuintelor s-a marit in luna iunie cu 0,9%, fata de luna anterioara.

Totodata, cifrele Biroului de Statistica au aratat ca PIB-ul a avut o valoare negativa, de minus 0,1% inca din cel de-al doilea semestru al anului 2008, rezultand astfel ca recesiunea din Marea Britania a inceput mult mai devreme decat a fost anuntata.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: