Cat baga angajatul de Bucuresti in contul patronului

Data publicarii: 15-07-2009 | Afaceri

Peste 7.600 de euro/luna a produs in medie fiecare angajat dintr-un IMM din Bucuresti, in 2007, in timp ce in restul tarii productivitatea muncii a fost de aproximativ 4.100 euro/persoana. Asadar, un angajat din Capitala a fost de aproape doua ori mai eficient decat media nationala, reiese din datele publicate in "Carta alba a IMM-urilor din Romania - 2009", lansata marti de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Discrepantele sunt chiar mai mari daca se face comparatia cu o companie similara din Vaslui, bunaoara, din regiunea de dezvoltare Nord-Est, unde un angajat a produs in medie putin peste 2.800 de euro/luna, de doua ori si jumatate mai putin decat omologul din Capitala. Diferente au existat si fata de firmele din Brasov, Sibiu si Covasna (2.975 de euro/luna).

Si asta nu pentru ca o firma din tara nu ar fi dotata cu aparatura performanta, ci din alte motive, care tin mai degraba de marimea pietei, dar si de concurenta. "In principiu, in Bucuresti exista o concentrare mai mare de activitati economice cu adaos mai mare, asa cum sunt de exemplu casele de avocatura, firmele de contabilitate, marketing ori publicitate", ne-a declarat Matei Paun, managing partner la BAC Investment - firma de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari. Asta inseamna ca Bucurestiul sta bine in statistici si datorita contractelor mari, de ordinul sutelor de mii de euro/an, pe care le obtin unii avocati, situatie destul de putin frecventa in regiunile sarace.

Chiar daca productivitatea IMM-urilor din Capitala este aproape dubla fata de  media nationala, proportia nu se pastreaza si in cazul veniturilor, care sunt doar cu 34% mai mari in cazul bucurestenilor, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza.  Explicatia este ca, desi au afaceri mai mari, IMM-urile din Capitala trebuie sa acopere si costuri mai mari, cum ar fi, de exemplu, nivelul chiriei spatiului in care functioneaza firma.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: