Oamenii de afaceri propun solutii pentru salvarea a ce se mai poate din economie

Data publicarii: 18-07-2009 | Afaceri

Analistii financiari si oamenii de afaceri considera ca Guvernul trebuie sa actioneze rapid, astfel incat situatia economica sa nu se deterioreze mai tare. Conform statisticilor pe primele 5 luni, deficitul bugetar s-a adancit la 2,1% ca urmare diferentelor dintre incasari si cheltuielile statului. Astfel, este necesara demararea rapida a investitiilor, stabilitate fiscala si sprijinirea firmelor prin masuri concrete. Totodata, si reducerea cheltuielilor bugetare, spun specialistii.

Analistul financiar Bogdan Baltazar atrage atentia asupra formei legii salarizarii unice, care daca nu va fi negociata bine, ar putea creea mai multa presiune pe buget. "Reducerea drastica a personalului bugetar si directionarea banilor catre investitii sunt masuri urgente pe care trebuie sa le adopte Guvernul. De asemenea, trebuie sa fie foarte atent la cum va negocia legea salarizarii unice, pentru ca din ce am inteles, in urma adoptarii legii, cheltuielile bugetare vor fi mult mai mari decat in prezent", a declarat Baltazar.

Oamenii de afaceri mizeaza pe stimularea economiei, prin relaxarea unor masuri fiscale. "Acum, cand Parlamentul este in vacanta, Guvernul poate  luat adevarate masuri anticriza prin ordonante de urgenta. Una dintre principalele cerinte este sa fie pus la punct un plan fiscal pe termen de macar 2 ani, astfel incat intreprinzatorii sa-si poata determina cheltuielile si sa nu mai aiba surpizele de pana acum. Vrem si sa se renunte la masura de nedectibilitate a cheltuielilor la carburanti, pentru ca acum e momentul in care trebuie sa alergam dupa contracte, nu sa stam acasa", a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare - FEPAIUS.

In plus, ei cer reducerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru impozitele si contributiile la fondurile de asigurari sociale de la 1% pe zi la 0,05. "In conditiile unor intarzieri de cateva luni, datoriile la stat impuse prin OUG 92/2009 devin imposibil de acoperit. Statul este cel care pierde, pentru ca pana la urma firmele inceteaza sa mai plateasca sau aleg falimentul", ne-a declarat Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

"Daca firmele functioneaza mai bine, economia se va redresa", completeaza Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). Potrivit lui, in ultima saptamana au avut loc discutii cu membri ai Guvernului, in care s-au abordat si propuneri vechi, dar si masuri noi favorabile firmelor. "Astfel, s-a reluat dezbaterea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit si plata TVA la incasarea facturii. Pe de alta parte, am propus ca programe precum « Prima casa » si « Primul siloz » sa se aplice si in sectorul alimentelor.  Astfel, un proiect precum « Prima Sera », aplicabil din noiembrie, pe un teren de 2.000 de hectare, ar stimula sectorul alimentar autohton, producerea energiei regenerabile si ar creea numeroase locuri de munca", ne-a declarat Parvan.

Totodata, mediul de afaceri spune ca in loc de recapitalizarea CEC, care oricum este prea tarzie, sumele ar putea fi directionate pentru finantarea unor programe destinate IMM-urilor. "Este nevoie sa se miste economia, iar pentru asta trebuie prioritizate domeniile", a adaugat Parvan. De altfel, potrivit prof. Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica, pentru a opri recesiunea este necesar sa se puna accentul pe sectoarele industriei prelucratoare, care au inregistrat cresteri in aceasta perioada, fabricarea mijloacelor de transport, a lemnului si cea extractiva.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: