Consiliul Europei a actualizat regulile privind fondurile mutuale

Data publicarii: 22-07-2009 | Actualitate

Consiliul Europei a adoptat miercuri o directiva referitoare la actualizarea cadrului legislativ aplicabil fondurilor deschise de investitii europene, potrivit unui comunicat de miercuri al forului de la Luxemburg.

Parlamentul European a aprobat acest cadru dupa prima lectura.

Piata europeana a organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) se cifreaza la aproximativ 5.000 miliarde euro, iar directiva urmareste sa le ofere investitorilor o mai mare diversitate a produselor la un cost mai mic, datorita unei integrari mai bune a pietei interne.

De asemenea, noul cadru de reglementare vizeaza asigurarea unei protectii adecvate investitorilor, printr-o informare de calitate si o supraveghere mai eficienta a pietei, precum si mentinerea competitivitatii sectorului european al OPCVM, prin adaptarea reglementarilor la evolutia pietei.

Printre obiectivele urmarite se numara crearea unui document de informare sintetic si standardizat, precum si a unui veritabil "pasaport european" pentru societatile care gestioneaza fonduri mutuale. Prin ultima masura, s-ar putea realiza economii de pana la 700 milioane euro pe an, potrivit calculelor Comisiei Europene.

De asemenea, noile reglementari vor facilita fuziunile transfrontaliere intre OPCVM, ceea ce va permite cresterea activelor medii ale fondurilor europene, si intari supravegherea acestor fonduri si a societatilor care le gestioneaza.

NewsIn