S-a dat startul unei noi ere in fotografiere - primul aparat foto digital 3D din lume

Data publicarii: 24-07-2009 | IT&C

Japonezii de la FujiFilm s-au tinut de cuvant dupa ce cu cateva luni in urma anuntau ca vor lansa primul aparat foto digital 3D din lume, ce va fi disponibil pe piata pentru publicul larg. Potrivit reprezentantilor companiei, noul dispozitiv a aparut ca o necesitate a pietei, din nevoia de inovatie, pentru o categorie de produse care pierde teren din cauza alternativelor la aceste dispozitive.

Noul model de aparat foto apare intr-un moment in care telefoanele mobile, care incorporeaza tot mai multe tehnologii, iar multitudinea de megapixeli adunati de camere foto montate pe acestea, au determinat o concentrare de cumparatori pe acest segment, decat pe cel traditional.

Camera a fost lansata deja la Tokyo pentru piata asiatica urmand ca aceasta sa fie prezentata si pietei din Europa din luna septembrie a acestui an. Pretul vehiculat pentru acest aparat revolutionar se invarte in jurul valorii de 570 de euro bucata.


Fujifilm 3D camera

Noul sistem lansat de FujiFilm va permite captarea de imagini 3D si pentru filme

Arata ca un aparat foto normal, singura diferenta este ca are doua lentile si 2 senzori in plus fata de cea cu care ne-am obisnuit. Sistemul a fost denumit Real 3D de catre FujiFilm si poate fi folosit atat pentru imagini, cat si pentru filme.

In trecut au mai fost incercari de a introduce fotografia 3D publicului larg, insa setarile complicate si nevoia de folosire a ochelarilor 3D nu au ajutat deloc adoptia tehnologiei.

Sistemul FujiFilm foloseste un display LCD 3D de 2,8 inci, astfel incat utilizatorii nu trebuie sa poarte ochelari speciali. Pentru afisarea imaginilor compania a creat si prototipul unei rame foto 3D, cu un display de 8,4 inci.

Prototipul de camera 3D a aparut pentru prima oara la Photokina, in Germania, iar apoi a mai fost prezentat si la expozitia PWA din SUA si la Photo Imaging Expo in Tokio. Acestea dau posibilitatea crearii unei fotografii 3D, intrucat imaginile pe care le capteaza sunt una din prim-plan si una din planul indepartat. Un procesor incorporat in aparat combina cele 2 imagini si astfel ia nastere imaginea in trei dimensiuni.

Japonezii isi pun mari sperante in succesul acestui nou produs

Inca de la prezentarea prototipului, acestui aparat, de la inceputul anului, compania japoneza si-a anuntat intentia de a-l lansa pe piata, in cursul anului curent. Compania prevede un viitor luminos pentru tehnologia sa, al carei scop este reprezentat de captarea unor imagini cat mai apropiate de realitate.

Ramane de vazut daca utilizatorii vor fi interesati de aceasta tehnologie, insa, va recomandam sa o urmariti cu atentie.

Japonezii sunt foarte optimisti in ceea ce priveste succesul acestei camere. Mizand pe succesul unor filme exceptionale in 3D, cum ar fi Ice age sau Caroline, FujiFilm spera ca in curand oamenii sa se obisnuiasca cu acest concept si sa-l accepte si in cazul fotografiilor.

Noua tehnologie vine si cu dezavantaje

Fotografiile pot fi vizualizate in mai multe feluri: fie direct pe ecranul de 2.8 inci al aparatului foto, sau, si aici vine partea mai putin placuta, printr-o rama digitala 3D pe care se pot vedea fotografii sau video-uri. Pentru achizitia acestei rame cumparatorul trebuie sa mai scoata din buzunar inca 400 de euro, ce ar conduce intreaga "afacere", aparat plus rama la aproape 1.000 de euro.

Exista totusi alternativa, in cazul in care cele 2 variante nu sunt multumitoare, se pot trimite pe email fotografiile la FujiFilm, iar acestia le vor imprima manual pe hartie lenticulara.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: