Liniile aeriene pierd 90.000 de bagaje pe zi

Data publicarii: 30-07-2009 | Turism

Un studiu al Comisiei Europene, facut public de comisarul european pentru transport, Antonio Tajani, a evidentiat faptul ca liniile aeriene s-au facut vinovate in 2008 de pierderea a circa 10.000 de bagaje pe zi in Europa si 90.000 de bagaje pe zi in intreaga lume, Tajani solicitand o ameliorare a situatiei, chiar daca procentajul bagajelor pierdute a scazut cu 20 la suta fata de anul 2007, scrie Der Spiegel.

In 2008, in aeroporturile din intreaga lume au fost pierdute 33 de milioane de valize si genti, indica studiul prezentat de comisarul european pentru transport la Bruxelles. Conform lui Tajani, acest lucru nu doar ca este neplacut pentru pasageri dar cauzeaza si cheltuieli considerabile, motiv pentru care el solicita o actiune mai rapida pentru a aduce problema sub control. Astfel, in fiecare stat membru ar trebui create agentii care sa analizeze situatia si sa acorde ajutor celor afectati, in conditiile in care anul trecut s-a inregistrat un numar de 32,8 milioane de bagaje pierdute, cel putin temporar, la nivel mondial. Potrivit Federatiei Europene de Pasageri (EPF), fiecare al 64-lea pasager din UE nu si-a primit bagajul imediat dupa terminarea zborului, la nivel mondial fiecare al 3.000-lea pasager fiind in aceasta situatie.

Motivele disparitiei bagajelor sunt diverse, explica Tajani. Uneori este vorba de erori, alteori de furt iar uneori se intampla ca numarul de cod aplicat pe bagaj sa nu functioneze cum trebuie. Tajani anunta o verificare a regulilor de despagubire in cazul bagajelor pierdute. Deocamdata, pasagerii pot pretinde o despagubire de maxim 1.100 de euro atunci cand bagajul lor este pierdut.

Tajani mai doreste sa usureze luarea la bord a gentilor de catre pasageri, intentionand de aceea sa verifice daca nu se pot aduce la acelasi nivel regulile referitoare la greutatea maxima a bagajelor de mana permise la bord, diferite de la o companie aviatica la alta. El si-a mai anuntat intentia de a aboli limitarile in ce priveste bauturile, sampoanele sau alte lichide transportate in bagajul de mana. Acest lucru nu va fi insa posibil pana ce nu vor fi instalate aparate moderne de control, care sa poata diferentia intre explozibilul lichid si substante lichide nepericuloase precum pasta de dinti sau parfumul. Deocamdata, tehnica respectiva se afla in stadiu de perfectionare si nu se poate spune cand va putea intra in functiune.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: