Se deschide sezonul la chilipirurile verii 2009

Data publicarii: 31-07-2009 | Actualitate

De maine, articolele de plaja, textilele si incaltamintea de sezon se pot vinde si cu preturi mai mici decat valoarea de achizitie. Comerciantii anunta discounturi mari. Retailerii pot vinde sub pretul pietei, in perioada 1 august - 31 octombrie, sortimente cu specific estival, cu conditia sa-si anunte la primarie aceasta intentie.

Potrivit legislatiei ce reglementeaza activitatile de comert, incepand de maine si pana la finele lunii octombrie, pot fi organizate vanzari de soldare numai de catre comerciantii cu amanuntul, pentru produsele specifice sezonului primavara-vara.

Comerciantii isi pot stabili perioada de soldare in functie de necesitatile proprii, de la o zi pana la 45 de zile calendaristice, cu conditia sa respecte acest interval stabilit prin lege.

Ce se poate vinde in regim de soldare

Pot fi supuse operatiunilor de soldare numai produsele nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier. In aceasta categorie se incadreaza grupe de produse, cum ar fi confectii, tricotaje, pielarie, produse de marochinarie, galanterie, tesaturi, incaltaminte, articole sport-turism, cosmetice de sezon, ventilatoare sau instalatii de climatizare.

Produsele propuse pentru soldare trebuie sa fie achitate furnizorului de catre detailist cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vanzari de soldare si oferite spre vanzare in mod obisnuit, inaintea acestei date. Comerciantii au obligatia sa notifice, la primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea, perioada in care efectueaza vanzarile de soldare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea operatiunilor.

Reduceri mari si mici

Comerciantii de articole vestimentare si de accesorii au recurs la promotii si la reduceri de preturi substantiale la anumite produse inca de luna trecuta, iar in magazine au aparut deja colectiile de toamna. Din colectia estivala au mai ramas anumite produse precum rochii, sandale, costume de baie sau pantaloni scurti care se vor demoda pana in vara viitoare. Pentru a-si lichida stocurile de vara, retailerii vor intra de maine in perioada se soldare si vor practica reduceri chiar si de 80%.

"Practica soldurilor s-a impamantenit de cativa ani in Romania. Sunt retaileri care au facut deja promotii la anumite produse", a declarat Marilena Branzan, managerul de relatii publice al grupului Anchor, care detine mallurile Plaza Romania si Bucuresti Mall, unele dintre cele mai importante centre comerciale din tara. Pentru ca ne aflam in plin sezon estival si foarte multi oameni se afla in vacanta, comerciantii nu se asteapta ca romanii sa dea navala in magazine pentru a beneficia de perioada de soldare. "Vara, cand este perioada vacantelor, traficul de clienti este asemanator cu cel din timpul anului, de aproximativ 35.000 de oameni pentru un mall si creste in weekend", a punctat Marilena Branzan.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: