BCR isi face propriul card de credit, de trei miliarde euro

Data publicarii: 06-08-2009 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare jucator din sectorul bancar in functie de valoarea activelor, a lansat un program de emitere de obligatiuni pe termen mediu - Medium Term Notes (MTN) -, prin intermediul caruia are acces la o finantare continua, in limita a trei miliarde de euro. Programul anuntat de BCR este primul de acest gen realizat de o banca locala pe piata internationala de capital.

Titlurile care vor fi emise de BCR in cadrul acestui program, indiferent de moneda in care vor fi denominate, vor avea o valoare minima de 1.000 de euro sau aproximativ echivalentul acestei sume in alta moneda. Banca mai anuntase un proiect similar, la inceputul anului 2007, cu o valoare de 2,5 miliarde de euro. In vara anului trecut, actionarii BCR au hotarat renuntarea la acesta si au aprobat realizarea unui nou program.

Analistii spun ca decizia bancii este una foarte buna, pentru ca va asigura o diversificare a surselor de finantare, la costuri reduse. "Este un produs interesant si va fi un test pentru piata de capital. BCR s-a gandit foarte bine, deoarece, calculata ca procent din total active, valoarea maxima a imprumutului nu reprezinta o suma foarte mare. Va fi interesant de vazut, in momentul in care se vor emite titluri, cine si in ce proportie va subscrie", a declarat Adriana Marin, directorul departamentului de analiza al UniCredit CA IB Securities Romania.

Emitentul si garantul obligatiunilor va fi BCR, iar aranjor - Erste Group.

BCR va putea folosi aceasta linie de finantare asa cum persoanele fizice folosesc un card de credit, urmand sa acceseze sume de bani in functie de nevoile de finantare, in diverse transe. Emisiunile ii vor viza atat pe investitorii institutionali, cat si pe cei de retail.

"Cred ca aceasta mutare este un semn ca banca incearca sa atraga capital exploatand recenta crestere a apetitului pentru risc al investitorilor internationali", a declarat pentru Business Standard David Oxley, emerging europe economist in cadrul Capital Economics Ltd, din Londra.

Finantarea va fi continua, intrucat programul nu specifica un termen anume in cadrul caruia se pot emite titlurile. Acestea pot fi emise atat timp cat prospectul de oferta este actualizat anual, in conformitate cu cerintele legislatiei europene in acest sens. Programul MTN a fost aprobat de autoritatea de reglementare a pietei financiare din Luxemburg (CSSF) in 5 iunie 2009 si transmis in Romania.

"Este primul program MTN realizat de o banca locala pe piata internationala de capital. Acesta reprezinta un instrument de diversificare a surselor de finantare, care permite BCR atragerea de resurse pe baza unei documentatii simplificate, standardizate, acceptata de investitori. Banca are, astfel, posibilitatea sa ofere obligatiuni investitorilor retail si institutionali, iar principala tinta sunt investitorii locali", a declarat directorul executiv al directiei de administrare a bilantului BCR, Florian Dangl.

Programul lansat de BCR este flexibil si permite atragerea de finantari prin emisiuni de obligatiuni de diferite tipuri - cu dobanda variabila, fixa sau cupon zero, legate de indecsi, fonduri sau actiuni, subordonate -, in diferite valute.

In prospectul de baza se precizeaza ca s-au depus cereri pentru admiterea la listare si tranzactionare a obligatiunilor internationale, ce vor fi emise de BCR, pe piata reglementata a bursei de valori din Luxemburg.

"In baza programului, pot fi emise si obligatiuni nelistate. Termenii finali aplicabili unei anumite emisiuni vor mentiona daca obligatiunile vor fi admise sau nu la tranzactionare pe orice alta piata si/sau bursa de valori", se precizeaza in prospect.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: