Analisti: Reluarea creditarii este posibila la toamna sau poate chiar la anul

Data publicarii: 10-08-2009 | Finante-Banci

Reluarea creditarii este posibila, insa la toamna.. sau poate chiar anul viitor. Analistii economici prezenti la un show TV spun ca, in momentul de fata, din cauza dobanzilor mari, nici populatia si nici oamenii de afaceri nu sunt dispusi sa ia credite. In aceste conditii, bancilor nu le ramane alta varianta decat sa crediteze statul.

Analistul ING Bank, Nicolae Chidesciuc, vede o posibila revenire a creditarii daca dobanzile la creditele in lei vor incepe sa scada, iar Banca Nationala ar opera o reduceri a Rezervelor Minime Obligatorii si la lei.

"Pe asta ne-am bazat inca de la inceputul anului, o revenire pe finalul lui 2009 ,la inceputul lui 2010. In privinta rezervelor am zis inca din martie ca rezervele la lei vor ajunge la 10% spre finalul anului", a declarat Nicolae Chidesciuc, senior economist ING Bank Romania.

"Populatia si companiile, sectorul privat nu au capacitate de indatorare. Cererea de credite nu este solvabila", crede Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank Romania.

Analistul BCR, Lucian Anghel, vede in programul Prima Casa un impuls de crestere a creditarii dar acesta nu va fi suficient pentru a atrage lichiditatea eliberata de BNR in piata.Solutia ramane tot statul.

"Este o fereastra de oportunitate pentru Ministerul de Finante. In momentul de fata, bancile inca nu au, asa cum s-a spus, cerere solvabila si atunci aceasta reducere de rezerva nu se va traduce in reducerea rezervelor internationale", a explicat Lucian Anghel, economist sef  BCR.

Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: