Criza financiara l-a costat cam 3.000 de dolari pe fiecare locuitor al planetei pana acum

Data publicarii: 10-08-2009 | International

Costurile crizei financiare mondiale au ajuns la 11.900 miliarde de dolari, reprezentand 2.967 de dolari pentru fiecare locuitor al planetei, potrivit estimarilor emise de FMI, preluate de The Telegraph.

Suma uriasa reprezinta echivalentul a 20% din Produsul Intern Brut(PIB) al intregii lumi si include infuziile de capital realizate pentru salvarea bancilor de la faliment, costurile legate de "spalarea" asa-numitelor active toxice cu bani publici, garantiile pentru datorii si masurile de majorare a lichiditatii din piete derulate de bancile centrale. Desi o mare parte din suma ar putea sa nu fie cheltuita practic niciodata, cel mai pesimist scenariu eclipseaza orice alta "nota de plata" suportata vreodata de economia lumii, noteaza The Telegraph.

Calculele efectuate de FMI subliniaza cresterea continua a acestor costuri. Cea mai mare parte a banilor a fost cheltuita de tarile dezvoltate, care au suportat, pana acum, costuri de 10.200 de miliarde de dolari, in timp ce economiile emergente au contribuit cu circa 1.700 de miliarde de dolari la combaterea efectelor crizei. Cel mai mare deficit public, de 13,5% din PIB, va fi inregistrat in Statele Unite, urmate de Mare Britanie (11,6% din PIB) si Japonia (10,3% din PIB).

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: