Dezastru pe piata imobiliara: tranzactiile au scazut cu 98%, pana la 12 mil. euro

Data publicarii: 10-08-2009 | Imobiliare

In trimestrul II, piata imobiliara romaneasca a inregistrat cel mai mare declin din Europa. Volumul tranzactiilor imobiliare realizate pe piata locala in al doilea trimestru al acestui an au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. Declinul este semnificativ si pentru primele sase luni ale anului in curs, comparativ cu 2008.

Iar blocajul din piata este evident, potrivit celui mai recent raport al Cushman&Wakefield privind piata investitionala din Europa.

Tranzactiile din piata imo­bi­liara din intervalul aprilie-iunie au fost de numai 12 milioane de euro, ceea ce este echivalentul unei sca­deri de 98%. In trimestrul 2 din 2008, volumul de tranzactionare a fost de 119 milioane de euro. "Incerti­tu­di­nile privind stabilitatea economica a Romaniei si scaderea ratingului de tara au condus la diminuarea inte­resului investitorilor internationali pentru Romania", a declarat Costel Florea, partener si director Departa­ment Investitii Cushman&Wakefield Romania.

Nici bilantul primelor sase luni din acest an nu este mai incurajator din punctul de vedere al volumului tranzactiilor si aduce tot o scadere de pste 90 de puncte procentuale ra­portata la intervalul similar al anului trecut. Daca in perioada ianuarie-iunie 2008 s-a inregistrat un volum de tranzactionare de 815,3 milioane de euro, primul semestru al acestui an a marcat un volum de tran­zac­tionare de numai 62 de milioane de euro, cu 92% mai mic. La nivel euro­pean, evolutia este asemanatoare cu cea din Romania. Astfel, in prima parte a anului s-a in­registrat un vo­lum de 23,6 miliarde de euro, cu 60% mai mic fata de ace­easi perioada a anului trecut.

Chiriile s-au diminuat cu pana la 30% pe toate segmentele

In lipsa unor tranzactii, este dificil de apreciat randamentul proprie­ta­tilor imobiliare din Romania, men­tio­neaza Costel Florea. "In medie, incepand cu luna octombrie 2008, ran­damentele proprietatilor imobi­liare au crescut cu 25 bps (0,25%) pe trimestru, care este peste media euro­peana din trimestrul II din 2009. Aceste randamente sunt totusi doar ipotetice, deoarece inca nu au fost inregistrate tranzactii la valori de peste 9%", a precizat reprezentantul Cushman&Wakefield Romania. 

In ceea ce priveste nivelul chi­rii­lor, valoarea acestora a scazut pe toate segmentele pietei imobiliare, pe fondul unei diminuari generale in 26 dintre cele 32 de tari analizate. Pentru piata locala, cea mai semni­ficativa scadere a fost inregistrata in sectorul spatiilor comerciale stra­dale. "Pentru aceste spatii se remarca o diminuare semnificativa a cererii, iar chiriile sunt mai mici cu 20-30 de puncte procentuale", a declarat Costel Florea. La nivelul intregii piete, este vorba despre un declin cuprins intre 10 si 30 de puncte procentuale, iar cea mai mica scadere este raportata pe segmentul industrial, potrivit sursei citate. Si pe segmentul rezidential s-a constatat o tendinta de diminuare a chiriilor, cu un procent ce variaza intre 10%-15%.

Peste cel putin cinci ani se va ajunge la nivelul din 2007

Perspectivele nu sunt optimiste, cel putin pe termen scurt. Atentia investitorilor nu se va concentra spre piata imobiliara locala. "Singurul lucru atractiv pentru piata locala il poate constitui pretul in scadere al proprietatilor (randamentele crescute ale proprietatilor). Cu toate acestea, tinand cont ca exista proprietati care ofera randamente de 8% pe an in tari precum Germania sau Anglia, atentia inve­sti­torilor ramane orientata pre­pon­derent spre aceste tari", explica Costel Florea.

Despre cand poate fi vorba de o revenire a pietei imobiliare? "Va fi necesara o perioada de minimum cinci ani pentru a ajunge la ran­da­men­tele inregistrate in 2007", spune reprezentantul companiei imobi­liare. Valoarea scazuta a stocului de spatii existent pentru toate segmentele re­prezinta un avantaj major al pietei autohtone. In momentul in care va creste cererea de spatii, exista posi­bili­tatea unui nou avant pentru dez­voltatori. "Insa acest lucru nu se va intampla inainte de a doua jumatate a anului 2010", este de parere direc­torul Departamentului de investitii.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: