Banca Romaneasca a inceput sa dea credite in lei si euro prin programul Prima Casa

Data publicarii: 10-08-2009 | Finante-Banci

Banca Romaneasca a inceput sa dea credite prin programul Prima Casa in limita plafonului aprobat, de 68,45 milioane euro, la dobanzi egale cu rata ROBOR la 3 luni, plus 2 puncte procentuale la lei, si cu EURIBOR la 3 luni, plus 3,75 puncte procentuale la euro, a anuntat luni banca.

Solicitantii eligibili trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani (la sfarsitul perioadei de creditare imprumutatul nu va putea depasi 70 de ani) si sa nu detina nicio locuinta in proprietate.

Banca nu percepe comision de analiza, comision de rambursare anticipata, comision lunar de administrare sau comision de gestiune.

La semnarea contractului, clientul trebuie sa constituie un depozit echivalent cu rata lunara pe 3 luni, pentru care Banca Romaneasca plateste o dobanda de 2% la euro si de 5% la lei. Clientul isi va putea retrage banii la rambursarea integrala a creditului.

Suma maxima ce poate fi contractata este de 57.000 euro, sau echivalent in lei, perioada cea mai lunga de acordare fiind de 360 de luni.

Pentru cazurile in care pretul imobilului este mai mic sau egal cu 60.000 euro, aportul propriu trebuie sa fie de minimum 5%. In cazul imobilelor de peste 60.000 euro, solicitantul va trebui sa contribuie cu 3.000 euro, plus diferenta dintre pretul de achizitie a imobilului si limita maxima de 60.000 euro.

Astfel, pentru contractarea unui imprumut maxim de 57.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, clientul va avea de achitat o rata lunara de 307 euro, potivit calculelor Bancii Romanesti.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat un plafon de 68,45  milioane euro pentru creditele prin programul Prima Casa ce pot fi acordate de Banca Romaneasca, se mai arata in comunicat.

In cadrul programului guvernamental "Prima Casa" au depus initial oferte 20 de banci: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank. Ulterior, ING Bank a anuntat ca renunta sa mai participe la program si ca va lansa in aceasta vara un produs similar celor din "Prima Casa", in limita a 80.000 de euro pentru fiecare imprumut.

Plafonul stabilit de guvern pentru creditele date prin "Prima Casa" este de un miliard euro, iar fiecarei banci i-a fost alocata o limita a volumului imprumuturilor in sistem pro-rata, in functie de oferta depusa initial.

Banca Romaneasca, prezenta de 16 ani pe piata bancara din Romania, are un capital social de 200 milioane euro o retea nationala formata din 150 de unitati.

In octombrie 2003, grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: