In Romania, criza a scapat de sub control: 2010 devine un orizont optimist pentru startul redresarii economice

Data publicarii: 10-08-2009 | Actualitate

"Romania se afunda din ce in ce mai mult in criza economica, iar indicatorii economici care se prefigureaza pentru anul in curs arata ca anul 2010 devine un orizont optimist pentru startul redresarii economice", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Analistii de la X-Trade Brokers considera ca, daca scaderea economica semnificativa si implicatiile crizei mondiale asupra Romaniei ar fi fost luate in calcul inca din toamna trecuta sau macar la inceputul acestui an, prin implementarea unor masuri macroeconomice adecvate s-ar fi putut totusi tinti in continuare plafoane de deficit bugetar si PIB care sa permita o usoara revenire a economiei pe parcursul anului viitor. "Din pacate insa acest lucru nu s-a intamplat, iar situatia curenta- fragila- aduce cu sine alte potentiale pericole, crescand riscul atacurilor la moneda nationala, un fapt favorizat intotdeauna de economiile slabe si cu lipsa de lichiditati", a subliniat Victor Safta.

Analistii de la X- Trade Brokers considera ultimele evolutii, statistici si previziuni ca fiind "mai mult decat ingrijoratoare": Romania a solicitat FMI ca cea de-a doua transa de imprumut sa fie folosita pentru acoperirea deficitului bugetar, prognoza de deficit pe anul in curs variind- se pare- intre 5,5% si 7,2%, plafoane "greu de imaginat pentru tarile UE" si care fac aproape imposibila atingerea tintei fixate de UE pentru anul 2011, respectiv de maxim 3%. In plus, scaderea economica este in prezent previzionata a atinge un nivel dublu fata de cel anticipat de FMI, respectiv de cca - 8%, fata de 4% initial.

"Masura care se vehiculeaza in presa, privind posibilitatea disponibilizarii, pana anul viitor, a 100.000- 150.000 de angajati din aparatul de stat, este de asemenea de dimensiuni <> si nu va avea numai efecte pozitive asupra scaderii cheltuielilor statului, ci va pune si o anumita presiune asupra bugetului, pentru ca oamenii respectivi vor trebui sa primeasca ajutor de somaj... In plus, o astfel de masura va afecta sectorul privat, deoarece acele persoane nu vor mai putea sa isi achite creditele si nici nu vor mai achizitiona diferite bunuri, inducand un efect de domino asupra altor producatori sau importatori de produse", a precizat Victor Safta.

Dincolo de estimarile nefavorabile privind PIB-ul pe trimestrul al doilea, analistii X-Trade Brokers considera ca semestrul al doilea va cunoaste o evolutie puternic negativa, astfel incat ar fi probabil ca autoritatile sa ia in calcul necesitatea contractarii unor imprumuturi externe suplimentare semnificative pentru a evita intrarea Romaniei in incapacitate de plata. "In ceea ce priveste moneda nationala, este foarte posibil ca in cea de-a doua jumatate a anului in curs, in lipsa interventiilor Bancii Nationale, leul sa inregistreze variatii importante", a adaugat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: