Sibex introduce de luni contractele pentru diferenta pe sase actiuni din piata la vedere

Data publicarii: 13-08-2009 | Bursa

Bursa din Sibiu introduce de saptamana viitoare la tranzactionare contractele pentru diferenta (CFD) pe activele suport ale actiunilor BRD SocGen, Broker Cluj, SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia, Petrom si Banca Transilvania, a anuntat operatorul de piata, citat de NewsIn.

Costul de finantare al pozitiilor deschise pe cumparare in cazul celor sase CFD-uri va fi nul, potrivit unei decizii a conducerii Sibex din 7 august.

Marjele aferente instrumentelor CFD vor fi de 20%, iar variatiile zilnice maxim admise ale preturilor vor fi de15% din valoarea contractului, evaluat la pretul de cotare. Pe de alta parte, comisioanele de tranzactionare pentru CFD-uri sunt similare celor practicate de Sibex pe piata futures si options, respectiv de 0,60 lei/contract.

Pretul de cotare la care se efectueaza marcarea zilnica la piata este pretul de inchidere al actiunii suport aferent pietei "regular", comunicat de Bursa de Valori Bucuresti.

Initial, directorul adjunct al Sibex, Darius Cipariu, spunea ca vor fi introduse CFD-uri pe actiunile SIF Muntenia (SIF4), BRD SocGen si Banca Transilvania (TLV), urmand ca pana in toamna sa fie introduse si pe alti emitenti mai putin lichizi.

"Vom lansa pana in luna septembrie CFD-uri pe mai multi emitenti, dar treptat. Probabil ca vom introduce CFD-uri pe toate SIF-urile, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), deoarece in cazul SIF5 exista deja o piata foarte lichida pe futures", spunea Cipariu.

El a explicat ca CFD-urile sunt o alternativa la piata futures, motiv pentru care aceste instrumente vor fi introduse pe emitentii mai putin lichizi in pietele futures, cum este cazul SIF Muntenia, BRD si TLV.

"Vom introduce in continuare CFD-uri pe actiuni care au avut o lichiditate pe futures, de genul Petrom si Rompetrol Rafinare, dar pentru care a disparut interesul", a completat Darius Cipariu.

Pentru a intermedia tranzactiile cu CFD, casele de brokeraj vor trebui sa depuna la Casa Romana de Compensatie (CRC) garantii suplimentare, in valoare de 10.000 lei, directorul Sibex mentionand ca firmele de brokeraj au inceput deja sa constituie aceste garantii, dar va mai dura pana piata se va obisnui cu aceste instrumente.

De asemenea, Bursa de la Sibiu are in plan si introducerea la tranzactionare a contractelor pe diferenta pe indicele american Dow Jones si pe cel german DAX, odata cu lansarea noii platforme de tranzactionare.

Contractele pentru diferenta pe cel mai cunoscut indice al pietei din Statele Unite - Dow Jones - vor avea de la inceput un formator de piata (market-maker), dupa ce casa de brokeraj WBS Romania s-a aratat interesata sa activeze pe acest produs.

Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, urmeaza sa fie lansata in viitorul apropiat si este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan si Deutsche Bank.

Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, dar si cu certificate de emisie de CO2.

La inceputul anului, Bursa din Sibiu anuntase ca a trimis spre aprobarea CNVM proiectul privind lansarea contractelor de tip CFD pe piata Sibex, in conditiile in care actionarii Sibex au aprobat la finalul anului trecut lansarea contractelor financiare pentru diferenta cu activul suport pe indicele pietei din Frankfurt (DAX) si pe cel al indicelui american Dow Jones, dar si pe cel al pretului petrolului.

Contractul financiar pentru diferenta (CFD) este un contract standardizat  incheiat intre un cumparator si un vanzator, prin care vanzatorul se obliga sa plateasca cumparatorului diferenta dintre valoarea unui activ suport  la momentul  initierii contractului si valoarea acelui activ suport la momentul lichidarii contractului, in situatia in care diferenta este negativa, iar cumparatorul se obliga sa plateasca vanzatorului diferenta respectiva, in situatia in care aceasta este pozitiva.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: