Banca centrala a Australiei, model de urmat in solutionarea bubble-urilor imobiliare

Data publicarii: 13-08-2009 | International

Analistii economici si guvernatorii bancilor centrale au ajuns la concluzia ca pot invata cate ceva din strategia initiata de Banca Centrala a Australiei in ultimii ani, care, spre deosebire de alte tari, a avut drept consecinte dezumflarea precoce a balonului creat in piata imobiliara, si nu spargerea lui care a creat unde de soc in intreaga economie globala.

Pana acum un an, decidenti precum Ben Bernanke sau Alan Greenspan, presedintii Federal Reserve, credeau ca baloanele din economie nu pot fi stopate sau temperate, fiind considerate parti ale unor procese ciclice.

Dar, Reserve Bank of Australia (RBA), institutia care coordoneaza sistemul bancar australian, contrazice aceasta viziune. In 2002, sefii RBA au inhibat aparitia unui balon imobiliar prin refuzul de a taia dobanda de referinta in ciuda unei incetiniri economice mondiale.

"Alte tari vad acum exemplul australian drept unul foarte pozitiv si cauta sa-l integreze in viitor in propriile politici monetare", spune Brian Redican, economist la Macquarie.

In contrast cu SUA, a carei piata imobiliara a fost zguduita in 2007, in Australia proprietatile si-au mentinut valoarea, iar investitorii din industrie si-au pastrat optimismul.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: