Economia Romaniei a scazut in trimestrul II cu 8,8% fata de trimestrul similar din 2008

Data publicarii: 13-08-2009 | Economie

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-a micsorat in trimestrul al doilea cu 8,8% fata de intervalul similar din 2008, conform estimarilor, si a fost cu 1,2% mai mic decat in primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor estimative publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Analistii consultanti de NewsIn anticipau ca economia Romaniei a inregistrat o scadere cuprinsa intre 8% si 10% in perioada aprilie - iunie fata de acelasi trimestru din 2008, dupa ce toate sectoarele economiei au avut o evolutie negativa, mentionand ca trimestrul II sau urmatoarele trei luni vor reprezenta punctul minim al scaderii economiei.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, afirma, luni, ca economia a scazut cu aproape 10% in trimestrul II din 2009, insa punctul minim la nivel anual va fi atins in ultimul trimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010.

In primul semestru, economia Romaniei s-a contractat cu 7,6%, potrivit INS.

Datele privind comparatia cu trimestrul I  din 2009 sunt ajustate sezonier, in timp ce la comparatia cu perioada similara din 2008, Statistica a folosit date neajustate, se mai arata in comunicat.

FMI a revizuit prognoza pentru contractia economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa".

In primul trimestru al acestui an, produsul intern brut al Romaniei s-a comprimat cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, ajungand in valoare nominala la 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro), potrivit datelor neajustate sezonier. In schimb, in date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca, pentru 2009, produsul intern brut al Romaniei, in preturi curente, este estimat la 497,3 miliarde lei in 2009, in scadere fata de prognoza anterioara de 531,25 miliarde lei.

INS a mai anuntat ca, in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene, incepand cu anul 2009, va publica trimestrial estimari "semnal" (Flash) privind evolutia Produsului intern brut in trimestrul curent fata de trimestrul corespunzator din anul precedent - indice brut si fata de trimestrul anterior - indice ajustat sezonier.

"Datele vor fi publicate la aproximativ 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta", se mai arata in comunicatul Statisticii.

Produsul intern brut pentru trimestrul II si semestrul I 2009 in varianta provizorie va fi publicat prin comunicat de presa in data de 1 septembrie 2009.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: