Intesa Sanpaolo Romania nu a mai obtinut profit net in semestrul I, cel brut a fost de 1 mil. euro

Data publicarii: 29-08-2009 | Finante-Banci

Intesa Sanpaolo Bank Romania a ajuns la un un rezultat financiar net nul pentru primul semestru, de la un profit net de 14,9 milioane lei(4 milioane euro) in primele sase luni din 2008, in conditiile in care profitul brut a scazut cu 88,7%, la un milion de euro, arata datele publicate de banca-mama.

Astfel, banca nu a mai obtinut profit net dupa primele sase luni, fiind pe pozitia de break-even (profit nul), dupa ce anul trecut subsidiara din Romania a Intesa Sanpaolo afisase un profit net de 4 milioane euro, contribuind astfel cu 0,2% la castigul net al grupului italian, mai arata raportul publicat vineri.

De asemenea, datele prezentate de grupul italian indica, pentru intervalul ianuarie - iunie 2009, un profit operational de 4 milioane euro, in scadere cu aproximativ o treime fata de rezultatul din acelasi interval al anului trecut, in conditiile in care cheltuielile operationale au avansat semnificativ mai rapid decat veniturile.

Astfel, veniturile operationale s-au plasat la 20 milioane euro in primele sase luni, crescand cu aproape 21%, in conditiile in care costurile operationale au urcat cu 51,5% fata de semestrul I din 2008, ajungand la circa 16 milioane euro.

Totodata, portofoliul de credite a ajuns la 1,95 miliarde lei (464 milioane euro) la jumatatea acestui an.

In cadrul acestuia, imprumuturile incadrate, dupa intarzierile la plata, in categoriile "pierdere" si "indoielnic" insumau 14 milioane euro la 30 iunie 2009, in timp ce imprumuturile substandard si cele restructurate ajungeau la 1 milion de euro.

Acoperirea cu provizioane a imprumuturile indoielnice si in pierdere era de 33%, in timp ce acoperirea celor substandard si restructurate ajunsese la 20% la jumatatea acestui an in Romania. Aceste procente nu includ insa garantiile si colateralul pentru respectivele credite.

In acelasi timp, portofoliul de imprumuturi standard reprezinta peste 400 milioane euro si este format, in proportie de 66%, din imprumuturi retail in valuta, 23% din imprumuturi retail in lei, 10% din credite corporate in valuta, restul fiind credite in lei ale companiilor, mai arata raportul publicat vineri de grupul italian.

Activele bancii din Romania au ajuns la un volum de 3,02 miliarde lei (718 milioane euro) la jumatatea acestui an, insa reprezinta doar 0,1% din activele totale ale grupului italian, pondere similara si pentru portofoliile de credite si depozite.

Variatiile procentuale sunt calculate raportat la sumele in valuta.

Intesa Sanpaolo, lider al pietei italiene, isi mentine o expunere limitata pe Europa Centrala si de Est, in conditiile in care, in portofoliul grupului, imprumuturile acordate prin subsidiarele din regiune reprezinta doar 7%.

In zona, grupul italian mai este prezent in Ungaria, Slovacia, Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, Albania, Rusia si Ucraina, pe ultimele doua din aceste piete fiind pe pierdere.

Totodata, cele 10 subsidiare central si est-europene au contribuit cu 8,4% la profitul net al grupului, respectiv cu 134 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: