Efectul crizei in SUA: trei banci au pus monopol pe bani. JPMorgan are un dolar din fiecare 10 economisiti de americani

Data publicarii: 29-08-2009 | International

Cele mai mari banci din America - al caror faliment a fost evitat gratie celor 700 miliarde USD oferite de Congres din banii contribuabililor - au devenit si mai mari, la un an dupa declansarea crizei de pe Wall Street, din 16 septembrie 2008. Denumite "prea mari pentru a fi lasate sa cada", bancile-gigant pun acum si mai multe riscuri, analizate de The Washington Post.

In timp ce in jur de 100 de banci mici au fost lasate sa se prabuseasca (si inca circa 150-200 vor mai falimenta in urmatoarele luni!), autoritatile federale au supervizat niste fuziuni de urgenta, care au salvat "pestii mari" de pe piata bancara. Asadar, in mai putin de un an, cateva banci au ajuns sa detina majoritatea depozitelor si a datoriilor americanilor.

In urma fuziunii dintre Bank of America si Merrill Lynch, finantata in parte din banii oferiti de Trezorerie, care mai detine active si la Wells Fargo si Citigroup, Guvernul SUA a ajuns sa detina doua treimi din ipotecile din America. In privinta depozitelor, doar despre o singura institutie (JPMorgan Chase) se apreciaza ca detine cate un dolar din fiecare 10 dolari economisiti de americani.

In mainile acestor catorva mari corporatii financiare (in spatele carora se afla Trezoreria) se afla toate ipotecile, creditele pentru studenti sau de alta natura din SUA, dar nu se stie daca aceste companii au devenit mai sigure. Dimpotriva, exista voci care le apreciaza drept si mai nesigure, pentru ca acum sunt si mai legate intre ele.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: