Fosti traderi la bursa organizeaza tururi pentru turisti pe Wall Street

Data publicarii: 11-09-2009 | Turism

Exista si un turism de criza in cel mai propriu sens posibil.Pe celebra artera new-yorkeza Wall Street, fosti traderi si angajati in gigantii financiari au devenit ghizi gata sa va explice totul despre criza financiara.

Obligatiunile de risc, fonduri speculative, colapsurile de legenda neagra ale bancilor Bear Sterns si - mai ales Lehman Brothers - sunt notiuni explicate pe intelesul tuturor chiar de cei care le cunosc cel mai bine - fosti traderi de succes pe pe Wall Street, ruinati.

"Turul crizei financiare este o plimbare de doua ore in zona Wall Street. Iar ceea ce le oferim realmente oamenilor sunt propriile noastre povesti, in care spunem ce s-a intamplat in timpul crizei financiare", spune un fost trader.

Povestile se invart in jurul datei fatidice de 15 septembrie 2008, cand una din cele mai sigure banci de investitii, Lehman Brothers, si-a anuntat intrarea in faliment. Pe o piata deja secatuita de bani, unul cate unul, gigantii financiari cadeau in genunchi si apelau la mila contribuabilului, iar indicii bursieri intrau in picaj. Ghizii turului crizei spun astfel de povesti pe un ton cu atat mai pertinent cu cat ei insisi au contribuit la nasterea teribilului fenomen, simtit acum de intreaga planeta.

"Eu tranzactionam obligatiuni de tip CDO - fix acel tip de produse financiare pe care oamenii dau vina pentru aceasta criza - asa ca am vazut de foarte aproape caderile AIG, Lehman Brothers sau Bear Sterns si tot ce s-a intamplat aici. Asa ca le spun oamenilor toate aceste povesti", mai spune fostul trader.

Ghizii de criza au toate sansele sa nu mai faca fata musteriilor chiar pe 15 septembrie, cand se implineste un an de la momentul-cheie al crizei. Presedintele Barack Obama insusi va veni martea viitoare pe Wall Street sa sustina un discurs-cheie despre recesiunea economica si, mai ales, despre ce-i asteapta pe americanii saraciti de criza.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: