Romania, un El Dorado al centrelor comerciale chiar si in criza

Data publicarii: 16-09-2009 | Afaceri

In prima jumatate a anului au fost deschise, in Europa, 120 de centre comerciale noi, iar Romania este unul dintre liderii europeni in ceea ce priveste suprafata livrata, potrivit unui raport al consultantului imobiliar Cushman & Wakefield.

Piata de retail nu este nici pe de parte blocata, iar in Romania, retailerii mari, dupa numarul de magazine, sunt interesati de oportunitatile de pe piata si au in continuare planuri de extindere, in conditii avantajoase. In momentul de fata, desi cererea nu mai este la nivelul anilor trecuti, interes pentru noi magazine exista, in special pentru locatii ultracentrale si in orase cu peste 200.000 de locuitori.

"Problema care se pune este ca asteptarile financiare ale acestor retaileri fac de multe ori imposibila finantarea sau dezvoltarea unor proiecte comerciale de calitate, dezvoltatorii preferand, in ultima perioada, sa astepte revenirea chiriilor la un nivel care sa faca sens dezvoltarii", a declarat Razvan Gheorghe, directorul general Cushman & Wakefield.

Exista cativa jucatori mari care profita de scaderea din prezent si continua sa investeasca in expansiuni locale si internationale semnificative.

"In prezent, piata este a chiriasilor, iar retailerii pot profita de puterea marcilor lor si de importanta strategica de magazine-ancora, pentru a negocia termeni atractivi. In acelasi timp, retailerii mai mici si mai putin eficienti din punctul de vedere al costului intampina dificultati, ceea ce creeaza oportunitati de extindere a marcilor mai noi", a completat directorul general Cushman & Wakefield.

In Romania, stocul de centre comerciale era, la sfarsitul anului 2008, de 2.029.000 mp, adica 94 mp la 1.000 de locuitori. Stocul de centre comerciale finalizate in anul 2009, pana la aceasta data, este de 164.000 mp, iar stocul de centre comerciale in constructie, cu finalizare pana la sfarsitul anului 2009, este de 89.000 mp.

La nivel european, deschiderile de spatii comerciale din acest an vor totaliza aproximativ 8,7 milioane mp, in scadere cu 5% fata de 2008. In primele sase luni, in Europa, au fost deschise 3,1 milioane mp de spatii in 120 de centre comerciale noi, cu 18% mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2008. In urmatorii doi-trei ani, se preconizeaza ca nivelul de finalizare nu va creste. De asemenea, in acelasi raport, compania Cushman & Wakefield preconizeaza ca in 2010 activitatea de dezvoltare de centre comerciale in Europa va cunoaste cel mai redus nivel, doar sapte milioane mp de spatii noi urmand sa fie deschise publicului.

Cu toate acestea, este foarte probabil ca impactul deplin al recesiunii globale sa fie resimtit in 2011, cand doar cinci milioane mp de spatii sunt preconizate sa fie deschise in Europa, aceasta fiind cea mai mica cifra inregistrata din 2003 pana in prezent.

"Este de asteptat ca pana in 2011 nivelul de finalizare de noi centre comerciale, la nivel european, sa scada cu aproximativ 50% comparativ cu varful atins in 2007", declara directorul general al Cushman & Wakefield.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: