Citigroup s-ar putea retrage din programul de salvare a bancilor, organizat de guvernul SUA

Data publicarii: 16-09-2009 | International

Citigroup Inc., care utilizeaza cele mai mari fonduri oferite anul trecut de guvernul american in cadrul programului de salvare a bancilor, vrea sa iasa din acest program, in contextul in care autoritatile de reglementare vor sa retraga fondurile oferite pe o perioada limitata, scrie Bloomberg.

Potrivit unor surse avizate, cea de-a treia banca din Statele Unite a purtat discutii cu Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), autoritatea ce gestioneaza fondurile de ajutor, in legatura cu retragerea din cadrul programului la data expirarii, pe 31 octombrie. Banca, ce avea la 30 iunie datorii garantate de FDIC in valoare de 72,4 miliarde dolari, nu intentioneaza sa ceara o prelungire de urgenta a programului, a spus una dintre surse.

Retragerea din programul de ajutor ar testa capacitatea bancii de a se finanta pe cont propriu. Directorul executiv, Vikram Pandit, a luat masuri pentru reducerea gradului de implicare a guvernului in afacerile bancii, precum incercarile de a afla daca Trezoreria SUA si-ar putea vinde participatie de 34%, evaluata in prezent la 32 miliarde dolari, fara sa declanseze deprecierea actiunilor.

"Exista o incredere mult mai mare in prezent in Citigroup si in alte banci mari. Nu vad de ce ar avea nevoie de sustinerea guvernului pentru a se finanta", a declarat Robert Albertson, analist in cadrul Sandler O'Neill & Partners LP.

Programul de salvare a sistemului bancar a fost creat anul trecut, dupa ce falimentul Lehman Brothers a redus dramatic increderea investitorilor in obligatiunile companiilor financiare. Bancile si alte companii financiare au vandut in cadrul programului sprijinit de guvern obligatiuni de 291 miliarde dolari.

In cadrul planului original, termenul limita era stabilit pentru sfarsitul lunii iunie 2009. Ulterior, a fost prelungit pana in octombrie. Saptamana trecuta, FDIC a anuntat ca ar putea permite o extindere de urgenta de sase luni, pentru bancile care isi pot demonstra "incapacitatea de a emite titluri de imprumut fara garantie sau incapacitatea de a refinanta datoriile din cauza tulburarilor din piata".

FDIC a anuntat ca va penaliza companiile care cer extinderea programului, impunand o dobanda de 3%, fata de nivelul de 0,5-1,5% prevazut in programul actual.

Directorul finanicar al Bank of America Corp., Joe Price, a anuntat marti ca a obtinut aprobarea FDIC pentru extinderea programului. General Electric Co., care a contractat cel de-al doilea imprumut ca marime in cadrul programului, de 69,1 miliarde dolari la 30 iunie, a anuntat in iulie ca divizia General Electric Capital Corp. a primit aprobarea de a se retrage din program.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: