Pierderile din credite ale grupurilor financiare din SUA au explodat in ultimul an

Data publicarii: 26-09-2009 | International

Pierderile sectorului financiar american din imprumuturile mari au explodat in ultimul an, depasind nivelul cumulat al pierderilor inregistrate incepand cu anul 2001, fondurile de hedging si alti membri ai "sistemului bancar din umbra" fiind loviti cel mai puternic, relateaza Financial Times.

Raportul anual al agentiilor de reglementare asupra "creditelor nationale partajate" (credite mai mari de 20 milioane euro, impartite de trei sau mai multe institutii reglementate) a aratat efectele avute de criza asupra grupurilor financiare din afara sectorului bancar traditional.

Peste unul din trei dolari imprumutati de institutiile nebancare precum fondurile de hedging, vehiculele de investitii si fondurile de pensii, au devenit credite neperformante, comparativ cu 11,5% in cazul bancilor din Statele Unite.

Rezultatele ar putea spori temerile ca, in ciuda revenirii actiunilor si bilanturilor contabile ale multor banci, epicentrul crizei s-a mutat catre fondurile de hedging si catre investitorii care au contractat credite ieftine in perioada dinaintea crizei.

Importanta acestor institutii nebancare a fost subliniata de descoperirea facuta de raport, ca acestea detin 47% din creditele neperformante, in ciuda faptului ca au acordat numai 21,2% din totalul imprumuturilor.

In total, sistemul fnanciar american a inregistrat la inceputul anului 2009 un nivel record al pierderilor din credite, de 53 miliarde dolari, aproape triplu fata de recordul anterior, din 2002.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: