Bursa convoaca actionarii in noiembrie pentru modificarea actului constitutiv, in vederea listarii

Data publicarii: 03-10-2009 | Bursa

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va convoca actionarii in noiembrie pentru aprobarea unor modificari ale actul constitutiv, necesare in vederea listarii pe propria piata, a declarat presedintele BVB, Stere Farmache.

"Adunarea generala va avea in vedere unele modificari ale actului constitutiv, care sa permita doua lucruri importante: o liberalizare a circulatiei actiunilor prin transformarea actiunilor preferentiale in actiuni comune si, pe de alta parte, implementarea unor prevederi care sa asigure continuitatea liniilor traditionale de business ale Bursei si continuarea activitatii in Romania", a explicat Farmache.

Conducerea Bursei incearca astfel sa evite o eventuala schimbare a obiectului de activitate, in conditiile in care listarea propriilor titluri pe piata reglementata poate favoriza si tentativele de preluare.

Farmache a mai mentionat ca in AGA se vor mai lua in discutie si unele modificari ale tarifelor si comisioanelor BVB, in sensul realizarii unui "sistem de comisionare prin care Bursa sa-si puna mai bine in practica politicile comerciale, adica asigurarea unei flexibilitati a politicii comerciale".

Actionarii Bursei aprobasera de principiu in decembrie anul trecut listarea titlurilor BVB pe propria piata reglementata. Totusi, propunerea de listare a BVB a mai fost discutata in ianuarie 2005, la adunarea generala in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar tema nu a fost respinsa atunci de actionari, ci s-a hotarat amanarea acestei discutii.

Ulterior, conducerea BVB a transmis actionarilor un chestionar pentru a afla daca acestia doresc sa vanda titlurile BVB in cadrul unei oferte publice secundare sau direct pe piata, dar si daca vor o inlesnire a modalitatii de tranzactionare a titlurilor BVB inainte sau dupa listare.

Potrivit unei analize NewsIn, principalele modalitati de listare a Bursei sunt lansarea unei Oferte Publice Initiale (IPO) si majorarea capitalului social cu lichiditatile atrase de la noii investitori sau vanzarea secundara de actiuni (SPO).

Prin vanzarea secundara de actiuni, actualii actionari accepta sa vanda o parte din titlurile detinute investitorilor care sunt interesati sa intre in actionariatul Bursei.

Stere Farmache, seful BVB, estima la inceputul lunii aprilie ca listarea companiei ar putea fi incheiata la jumatatea anului 2010.

Bursa de Valori Bucuresti este o companie privata si, in prezent, are un capital social de 76,74 milioane lei, impartit in 7,67 milioane de actiuni, din care 6,67 milioane sunt ordinare si aproximativ 1 milion de titluri preferentiale.

In actionariatul Bursei figureaza 86 de persoane juridice, majoritatea case de brokeraj sau companii financiare si 201 de persoane fizice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: