Companiile vor manageri cu MBA si experienta

Data publicarii: 18-11-2009 | HR/Cariere

Numarul companiilor care cauta manageri cu MBA cu o experienta de cel putin cinci ani aproape s-a triplat in acest an fata de 2008, potrivit unui studiu efectuat de firma de recrutare QS Intelligence Unit, in colaborare cu site-ul TopMBA.com.

Astfel, 42% dintre companii prefera angajatii cu MBA si cu o experienta de cel putin cinci ani, fata de 16% in 2008. In plus, angajatorii care cauta manageri cu MBA si cu peste trei ani de experienta reprezinta 77% dintre cei intervievati.

"Inainte de interviu cautam angajati cu o experienta de lucru de calitate, care sa poata dovedi performantele obtinute", a declarat James Platt, director de recrutare in cadrul firmei BCG.

In schimb, cererea pentru absolventi de MBA cu mai putin de un an experienta a ajuns la 2% in acest an, fata de 11% in 2008, un nou record negativ. "Recesiunea ii determina pe angajatori sa caute absolventi de MBA pentru a-i ajuta sa depaseasca actuala criza si sa atace pietele emergente. Se pune accent mai mult decat in alti ani pe leadership si comunicare. In plus, firmele cauta angajati cu experienta pentru a se putea diferentia de competitori", a afirmat Nunzio Quacquarelli, director QS.

Potrivit studiului, cererea de angajati cu MBA a scazut, pe plan global, cu 5% in acest an. Cea mai mare scadere, de 10%, se observa in sectorul financiar. In schimb, firmele de consultanta au crescut cererea cu 3% fata de 2008 si cu 200% fata de 2003. Tarile care au atins un nou record in cererea de angajati cu MBA sunt India si China.

Raportul arata ca salariilor angajatilor cu MBA s-au stabilizat in 2009, dupa cativa ani in care au crescut puternic. Salariul mediul al detinatorilor de MBA in SUA si in Europa de Vest este de 91.500 de dolari.

Cele mai mari salarii se gasesc in continuare in sectorul financiar, de peste 130.000 de dolari in primul an dupa absolvire. In Europa de Est, salariile sunt printre cele mai mici, de circa 49.500 de dolari.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: