UE solicita FMI sa ia in calcul impunerea unei taxe globale asupra tranzactiilor financiare

Data publicarii: 11-12-2009 | International

Reprezentantii Uniunii Europene (UE) solicita Fondului Monetar International (FMI) sa ia in considerare aplicarea unei taxe globale asupra tranzactiilor financiare, potrivit unui document ce ar urma sa fie adoptat vineri, relateaza Yahoo Finance.

Reprezentantii celor 27 de state membre ale UE, reuniti la Bruxelles nu reiau in mod explicit cererea Marii Britanii si a Frantei de taxare a bonusurilor bancare, dar estimeaza ca salariile si primele din sectorul financiar ar trebui sa promoveze "o gestiune sanatoasa si eficienta a riscului, care sa contribuie la evitarea aparitiei unor noi crize in economie".

"Consiliul european insista asupra importantei unei revizuiri a contractului economic si social intre institutiile financiare si societatea pe care o deservesc si a unei garantii ca populatia va avea beneficii in perioadele de prosperitate si va fi protejata in caz de risc", se mai precizeaza in proiect.

"Consiliul european incurajeaza FMI sa examineze toate optiunile disponibile, inclusiv o prima de asigurare pentru riscul sistemic, fonduri de ajutor, reglementari ale fondurilor proprii si o taxa globala pe trazactiile financiare", se mai arata in document.

Tarile UE ar dori ca aceste propuneri sa fie abordate de FMI in cadrul dezbaterii sale asupra modalitatilor de limitare a expunerii la risc a sistemului financiar.

Franta a decis joi impunerea unei taxe de 50% asupra bonusurilor bancare ce depasesc 27.000 euro, dupa ce cu o zi inainte Marea Britanie luase hotararea de a impozita cu 50% bonusurile bancare mai mari de 25.000 lire sterline (circa 27.500 euro).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: