Ai ajuns pe lista neagra a Biroului de Credit? Cum te mai imprumuti

Data publicarii: Astazi, 08-02-2010 | Finante-Banci

Unii dintre cei peste 655.000 de romani restantieri la banci, inregistrati la Biroul de Credit (BC) la finele lunii noiembrie, mai pot cere o noua finantare chiar daca au intarziat cel putin o luna cu plata ratelor.

Nu toti sunt cazuri fara rezolvare: unii au ajuns la BC accidental, fara sa stie, iar altii pentru cativa euro, si figureaza pe aceeasi lista cu ceilalti restantieri. Vestea proasta este ca bancile nu sunt dispuse sa crediteze din nou pe orice rau-platnic care le-a facut probleme (chiar daca a avut un motiv intemeiat sa nu-si mai achite ratele, precum somajul sau reducerea veniturilor), ci numai pe cei cu restante si intarzieri mici. "Pot fi eligibili pentru un nou credit clientii cu un numar redus de rate restante, de valori mici si cu mai putin de 60 de zile de intarziere, inregistrate mai demult in timp", a declarat pentru Gandul Lucia Stefan, director in cadrul Directiei Consumer Risc a bancii Raiffeisen. Asta inseamna sa nu fi ratat mai mult de doua rate, pentru ca la trei scadente consecutive, adica peste 60 de zile de intarziere, adio credit!

Datoriile trebuie platite la zi

Evident, vechea restanta trebuie sa fi fost complet achitata, pentru ca nu poti merge la ghiseul bancii ca sa ceri un nou imprumut daca nu esti "curat". "Exista clienti inregistrati cu intarzieri la un credit acum un an, doi, dar care au recuperat ulterior restanta, rambursand integral creditul sau neavand nicio restanta in momentul aplicarii pentru un nou credit. Si in aceste cazuri banca analizeaza cauzele si poate oferi un credit unui astfel de client", a declarat pentru Gandul Ion Stan, vicepresedinte executiv - Operatiuni in cadrul Alpha Bank. Pana la urma, banca este dispusa sa discute si cu acei clienti care intarzie in mod constant mai bine de 30 de zile. Pornind de la aceasta informatie, institutia de credit poate afla care este ratiunea intarzierii, spune Stan, si poate oferi un imprumut adaptat profilului clientului.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: